Doğal gazda yeni dönem: yapmayanlar para cezası ödeyecek

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Doğal gazda yeni dönem: yapmayanlar para cezası ödeyecek
#İnegöl | Haber Merkezi
01 Oca 2024 / Pzt 12:06
2 dk okuma / 9.570 Kez Okundu
| | |

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelik ile doğal gaz sayaçları için periyodik muayene süresi 10 yıldan 5 yıla düşürüldü. Bu süre içinde muayenesi yaptırmayan vatandaşlara idari para cezası uygulanacak.

Yönetmeliğe göre, 1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında piyasaya sürülmüş veya bu dönem içinde son muayenesi gerçekleştirilmiş gaz iletim şebekesinde veya doğrudan iletim şebekesine bağlı gaz sayaçlarına dair bir liste, kullanıcılar tarafından ilgili il müdürlüğüne şubat ayının sonuna kadar iletilmelidir. Bu sayaçlar, 2025 yılı sonuna kadar sökülüp, geçerli bir muayenesi olan sayaçlarla değiştirilmelidir.
Bu süre içinde işlem yapamayan vatandaşlara damga süresi geçmiş sayaç kullanımı nedeniyle idari para cezası uygulanacak. Ceza miktarı, sayacın tipine ve kullanım süresine göre değişecek.
Yeni yönetmelik ile doğal gaz sayaçları daha sağlıklı ve güvenilir bir şekilde kullanılacak. Ayrıca, sayaç okumalarında yaşanabilecek hataların önüne geçilmesi ve tüketicilerin mağduriyetlerinin önlenmesi hedefleniyor.

Doğal gaz sayaç muayeneleri nasıl yapılacak?
Doğal gaz sayaç muayeneleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş servisler tarafından yapılacak. Muayene ücreti, sayacın tipine ve kullanım süresine göre değişecek.
Muayene başvuruları, vatandaş veya vatandaş tarafından yetki verilen servis tarafından il müdürlüklerine yapılacak. Muayene sonucunda sayacın uygun bulunması halinde, sayaca damga vurulacak.
Muayene sırasında, sayacın tip onayı olmadığı veya tip onayını etkileyecek bir değişiklik yapıldığı tespit edilirse, sayacın muayenesine devam edilmeyecek ve bu durum ilgili sayaca dair düzenlenecek muayene raporunda belirtilerek gerekli işlemler başlatılacak.

Doğal gaz sayaç muayeneleri neden önemli?
Doğal gaz sayaç muayeneleri, sayaçların sağlıklı ve güvenilir bir şekilde kullanılmasını sağlıyor. Ayrıca, sayaç okumalarında yaşanabilecek hataların önüne geçilmesi ve tüketicilerin mağduriyetlerinin önlenmesine yardımcı oluyor.
 

Anket
GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.