Diyanet İşleri Başkanlığı, din görevlilerine sosyal medya kullanımında dikkat edilmesi gereken etik ilkeleri yeniden hatırlattı.
Üç yıl önce kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından belirlenen bu ilkeler, kamu hizmetlerinin tarafsızlığını ve kamu yönetimine duyulan güveni koruma amacı taşıyor.
DİN GÖREVLİLERİNE VERİLEN TALİMATLAR
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından imamlar ve diğer din görevlilerine verilen talimatlar arasında şunlar bulunuyor:
- Tarafsızlığı Tehlikeye Atan Davranışlardan Kaçınma: kamu politikaları hakkında kamuya açık yorum yaparken tarafsızlığı tehlikeye atmamak.
- Bireyler Arasında Ayrımcılık Yapmama: Dil, ırk, etnik köken, cinsiyet, din, mezhep gibi nedenlerle ayrımcılık yapmamak.
- Siyasi Tarafsızlığını Korumaya Özen Gösterme: Herhangi bir siyasi parti veya girişimin lehine veya aleyhine kampanya yürütmemek, yorum ve paylaşım yapmamak.
ETİK İLKELER VE SOSYAL MEDYA KULLANIMI
5 Haziran 2024 tarihinde müftülüklere, Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüklerine ve Dini İhtisas Merkezi Müdürlüklerine gönderilen yazıda, "kamu görevlilerinin sosyal medya kullanımında gözetmesi gereken 'Sosyal Medya Etik İlkeleri'nin personele tebliğ edilmesi" istendi.
kamu GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KARARI
kamu Görevlileri Etik Kurulu, 20 Eylül 2021 tarihinde sosyal medya kullanımı ile ilgili ilkeleri belirlemişti. Bu ilkeler, dijitalleşen özel ve kamusal yaşamda hızla ilerleyen sosyal medya kullanımında, kamu hizmetlerinin tarafsızlığının ve kamu yönetimine duyulan güvenin korunmasını amaçlıyor.