Devlet okullarında alınan kayıt ücreti yasal mı?

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Devlet okullarında alınan kayıt ücreti yasal mı?
#İnegöl | Haber Merkezi
19 Ağu 2024 / Pzt 13:36
2 dk okuma / 1.261 Kez Okundu
| | |

Millî Eğitim Bakanlığının illere gönderdiği genelgede kayıt ücreti alınması yasaklanırken, bazı okullarda 5 bin TL ile 50 bin TL kayıt ücreti istenmesi tepki toplamaya devam ediyor.

 

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılında yürütülecek faaliyetlere ilişkin tüm illere genelge gönderdi. MEB’in gönderdiği genelgede “Öğrenci kayıtları esnasında kayıt parası veya başka ad altında zorunlu ücret alınmayacak. Bu tarz uygulamalara dair şikâyetlerin valilikler tarafından ivedilikle değerlendirilmesi ve gerekli işlemlerin yapılması sağlanacak.” ifadelerine yer verildi. Ancak bazı okulların bu genelge kararına uymaması, velilerden kayıt ücreti istemesi okul yönetimleriyle velileri karşı karşıya getirdi.

"EĞİTİM HAKKI VE EŞİTLİĞİNE AYKIRI"

Kayıt ücreti alınmasına ilişkin görüşüne başvurduğumuz Anadolu Eğitim Sen Genel Başkan Yardımcısı Musa Çınartaş, anadolugazete.com.tr’ye açıklamada bulundu. Çınartaş, eğitim hakkının ücretsiz olmasının Anayasa'nın bir gerekliliği olduğunu vurguladı. Eğitim yöneticilerinin, okullardaki ihtiyaçları karşılamak için bağış toplamak zorunda kalmasının sorun oluşturduğunu belirten Çınartaş, “Eğitim yöneticileri, okulların ihtiyaçlarını karşılamak için bağış talep etmek zorunda kalıyor. Ancak, bu durum eğitim hakkını ve eşitliği tehlikeye atmaktadır.” dedi.

"ZORLA BAĞIŞ TALEBİ HUKUKA AYKIRI"

Millî Eğitim Bakanlığının Okul-Aile Birliği Yönetmeliği çerçevesinde bağışların gönüllülük esasına dayanması gerektiğini ve velilere bağış yapma zorunluluğu getirilmemesi gerektiğini belirten Çınartaş, "Okul-Aile Birliği Yönetmeliği'nin 13. maddesine göre bağışlar kişisel iradeye bağlı olarak makbuz karşılığı kabul edilebilir. Ancak, velilerden zorla bağış talep edilmesi hukuka aykırıdır. Bu durumun düzeltilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"OKULLARA AYRILAN BÜTÇE YETERSİZ KALIYOR"

Okul ihtiyaçları için ayrılan bütçelerin yetersiz olduğuna dikkat çeken Çınartaş, temizlik malzemeleri, kırtasiye, bakım-onarım gibi birçok kalemde okulların sürekli bir mali yükle karşı karşıya kaldığını belirtti. Çınartaş, “Okullara yeterli ödeneğin sağlanması, eğitim yöneticilerinin bağış toplama zorunluluğundan kurtulmasını ve velilerin ekonomik sıkıntı yaşamadan çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını karşılamasını sağlayacaktır. Eğitim yöneticileri, eğitim ve öğretimle ilgili mesailerini kaynak bulmaya harcamamalıdır.” dedi.

Çınartaş, okullara yeterli ödeneğin gönderilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Eğer okullara yeterli ödenek sağlanırsa eğitim yöneticileri para toplama zorunluluğundan kurtulur ve velilerimiz çocuklarının eğitim hakkını ekonomik sıkıntılar yaşamadan güvence altına alabilir.” şeklinde konuştu.

Haber: Anadolu Gazete Murat Bölük

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.