Çevre Bakanlığı, Türkiye’nin 81 ilinde kent peyzajında doğal ve iklime uygun bitkilerin kullanımını teşvik eden yeni bir bitki rehberi hazırlıyor.
KENT PEYZAJINDA DOĞAL BİTKİLER DÖNEMİ BAŞLIYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentlerde yeşillendirme çalışmalarında doğal ve iklime uygun bitkilerin kullanılmasını sağlamak amacıyla önemli bir projeyi hayata geçiriyor. 81 ilde uygulanacak “kent peyzajında Kullanılabilecek Doğal bitki rehberi Projesi” ile Türkiye’nin bitki örtüsü kayıt altına alınacak.
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ KAYIT ALTINA ALINIYOR
Proje kapsamında Türkiye’nin her bölgesindeki yerel bitki türleri incelenerek kayıt altına alınıyor. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmayla, her ilin ekolojik yapısına uygun bitkilerin belirlenmesi hedefleniyor. Böylece, egzotik bitkiler yerine doğal bitkilerle şehirlerin yeşillendirilmesi sağlanacak.
İLK REHBER İÇ ANADOLU VE GÜNEYDOĞU’DA HAZIRLANDI
Çalışmaların ilk aşamasında İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için rehber hazırlandı. 2025 yılı sonuna kadar diğer beş bölgenin de tamamlanması planlanıyor. İlk etapta belediyelerin kullanımına sunulacak olan rehber, ilerleyen dönemde halkın erişimine de açılacak.
EGZOTİK BİTKİLER YERİNE DOĞAL TÜRLER TEŞVİK EDİLECEK
Türkiye, 12 binin üzerinde bitki türü ve 3 binden fazla endemik bitkiye sahip. Ancak kent peyzajında çoğu zaman maliyeti yüksek ve sürdürülebilir olmayan egzotik bitkiler kullanılıyor. Yeni rehber ile şehirlerin ekosistemine uygun, su tüketimi düşük ve uzun ömürlü bitkilerin tercih edilmesi teşvik edilecek.
ÇEVRE BAKANI KURUM’DAN AÇIKLAMA
Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Cennet ülkemizin dört bir yanındaki yerel bitki örtülerini kayıt altına alıyoruz. Böylece Türkiye’nin doğal bitki örtüsüne göre yeşillendirilmesi için önemli bir adım atmış olacağız” dedi.
DOĞAL BİTKİLERLE KENTSEL PEYZAJDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Proje sayesinde, şehirlerin doğal yapısına uygun bitkilerle donatılması sağlanarak erozyonla mücadele edilecek. Aynı zamanda su tasarrufu sağlanarak sürdürülebilir peyzaj projelerinin önü açılacak. Kentlerin estetik dokusu korunurken ekolojik denge de gözetilecek.