Baba sultan camisinin avlusunda bulunan heybetli çınar tam 720 yaşında.
Kestel ilçesi Baba Sultan köyünde bulunan ve İnegöllülerin özellikle Cuma günü Cuma namazını eda etmek için gittiği, Baba sultan camisinin avlusunda bulunan 720 yıllık doğu çınarı 3,75 metre çapı, 11,50 metre çevre büyüklüğü ve 24 metrelik boyu ile tüm haşmeti ile dimdik ayakta duruyor.
Bursa’nın en tarihi çınarı olarak halen hayatını sürdüren ecdat yadigarı çınara Baba Sultan sakinleri gözü gibi bakım bakımını yapıyorlar.
Orhan Bey döneminin ünlü dervişlerinden olan Geyikli Baba’nın diktiği bu çınar altında 637 yıldır pilav ve anma etkinliği yanı sıra Geyikli Baba türbe ve Camisini ziyarete gelenler ile köy halkı oturarak dinlenip zaman geçiriyor.
GEYİKLİ BabaDAN HATIRA
Orhan Bey döneminin ünlü dervişlerinden olan Geyikli Baba’nın kurduğu köy olan BabaSultan Geyikli Baba dağlarda geyik üzerinde gezdiği için Geyikli baba denmiştir. Bu çınar da Geyikli Baba’dan kalarak haşmetli görüntüsü ile görenlere kendini hayran bıraktırıyor.
İNEGÖL’Ü HEDİYE VERMEK İSTEMİŞ
Rivayete göre Orhan Gazi, İnegöl’ü hediye olarak Geyikli Baba’ya vermek ister. Geyikli Baba da bunu kabul eder. Geyikli Baba geyiklerini alıp dağa çıkar. Orada helva pişirmeye başlar. Geyikli Baba’ya “köyü düşman bastı” diye haber gelir. Oda şaşkınlıkla helva helvanın altındaki yanan koru fırlatır. Bu kor caminin önüne düşer. Korun yanmayan yeri toprağa gelir. Allah tarafından bu kor yeşermiş ve çınar olmuş.
Bu çınar altında her yıl Baba Sultan (Geyikli Baba) için pilav töreni yapılmaktadır.