5 Yıl Önce Kimse Gitmek İstemiyordu, Şimdi En Popüler Orası

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
5 Yıl Önce Kimse Gitmek İstemiyordu, Şimdi En Popüler Orası
16 Şub 2016 / Sal 09:07
/ 3.665 Kez Okundu
| |

Dörtçelik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde 5 yıl öncesine kadar öğrencilerin en az tercih ettiği bölüm olan Mobilya, 5 yılda öğrenci sayısını 2’ye katladı. Bunda en büyük etken ise öğrencilerin mobilya bölümünü seçmesi için yapılan teşvikler oldu.

Dörtçelik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde 2010-2011 eğitim öğretim yılına kadar mobilya bölümü her geçen yıl kan kaybediyordu. Öğrenci sayısı 100’ün altında olan bölümün kötü gidişatı, işadamlarının devreye girip hayata geçirdikleri projelerle kısa sürede okulun en popüler bölümü haline geldi. Özellikle MÜSİAD’ın “Benim Geleceğim Mobilya” projesi, lise çağındaki gençlerin bu bölüme akın etmelerini sağladı.

inegolonline.com/diger_resimler/1622016-090640_286344.jpg" style="height:323px; line-height:18.9091px; width:64 5px" />

OKURKEN DE KAZANIYORLAR

201 5-2016 eğitim öğretim yılında 200 civarında mobilya bölümü öğrencisine sahip olan Dörtçelik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, bu bölümde hem imalatçı, hem döşemeci, hem de mobilya tasarımcısı yetiştiriyor. Öğrenciler ise işadamlarının desteklerinden ve okurken kazanmaktan oldukça mutlu.

inegolonline.com/diger_resimler/1622016-090700_829981.jpg" style="height:323px; line-height:18.9091px; width:64 5px" />

BURSLARLA CAZİP HALE GETİRİLDİ

Bir zamanlar öğrencilerin hiçbir yere yerleşemeyince zorunlu olarak tercih ettikleri, ancak şuanda okulun en popüler bölümü haline gelen mobilya bölümündeki bu gelişmeyle ilgili açıklamalarda bulunan Dörtçelik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Tayyip Ali Demir, “Okulumuzun 6 alanından birisi olan Mobilya bölümüne geçmiş yıllarda öğrencilerin fazla ilgisi yoktu. 8 yıllık kesintisiz eğitim münasebeti ile de sanayide çırak yetişemediğinden dolayı mobilya sektörü zora girmişti. Daha sonra geliştirilen Benim Geleceğim Mobilya projesiyle öğrencilerin bu bölüme ilgisinin artması hedeflendi. Bu proje Milli Eğitim, Belediye, Kaymakamlık, Ticaret Odası ve MÜSİAD tarafından gerçekleştirildi. MÜSİAD üyelerinden gerekli desteğin alınmasıyla mobilya bölümü öğrencilerine burs verilerek bu bölüm cazip hale getirildi” dedi.

inegolonline.com/diger_resimler/1622016-09072 5_123064.jpg" style="height:323px; line-height:18.9091px; width:64 5px" />

5 YILDA YÜZDE 100 ARTTI

Mobilya bölümünde öğrenci sayısının her geçen gün arttığını belirten Müdür Demir, “Bakıyoruz; 2011-2012 eğitim öğretim yılında mobilya bölümünde 100 öğrenci var iken, bu rakam bir sonraki yılda 1 5-20 artmış ve böyle devam ederek bir zamanlar 100’ün altında olan mobilya bölümü öğrenci sayısı bugün 200’lere ulaştı. Bu proje sayesinde mobilya bölümünde öğrencilerimizin ilgisi artmış oldu” diye konuştu.

FARKLI OKULLARDAN DA GEÇİŞ YAPIYORLAR

Bu tür desteklerin duyulmasıyla birlikte diğer okullarda kayıtlı bulunan 9’uncu sınıf öğrencilerinin de 10’uncu sınıf için Dörtçelik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin mobilya bölümünü tercih ettiklerini belirten Tayyip Ali Demir, “Anadolu Teknik Programı kapsamında farklı şehirlerden dahi öğrencilerin okulumuza gelme imkanı var. Geçtiğimiz yıl kaydı yapılan 9’uncu sınıf öğrencisi 30 5 iken, bu yıl 10’uncu sınıflarda 400’ün üzerinde öğrenci var. Bunlar nereden geldi. Dışarıdan bu bölümü seçerek geliyorlar. Birçoğu da mobilya bölümüne geldi” dedi.

İŞ SORUNU SIFIR

Okul Müdürü Tayyip Ali Demir, sektörün şuanda bu öğrencileri beklediğini kaydederek mobilya bölümünden mezun olanların iş sorunu da olmadığına vurgu yaptı. Demir, “Liseyi bitirip iş hayatına atıldığınızda işsiz kalmıyorsunuz. Biz bu öğrencilerimize işyeri açma belgesi de veriyoruz. Bu belgeyle mezun oldukları gibi isteyen kendi işini de kurup belgesini duvarına asabilir. Kendi işini kurmayan da zaten hemen farklı firmalarda iş bulabiliyor. Mezun olan öğrencilerimiz okulumuza geliyor, soruyoruz ne yaptıklarını. Hepsi firmalarda bir iş sahibi. Bu okuldan mezun olan işsiz kalmaz. Tüm bölümler için bu geçerli. Ben mezun olup da boşta gezen kimseyi duymadım” dedi.

AR-GE BÖLÜMÜNDE STAJ SORUNU

Dörtçelik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alan Şefi İsmail Bayram ise “ Yıllardır eksik olan tasarımcı eksiğiydi. Bu aslında halen devam ediyor. Öğrencilerimiz 12’nci sınıfa geldiklerinde biz onları firmalara staj yapmaya gönderiyoruz. 60-70 firmayla bu konuda bağlantılarımız var. Halen Ar-Ge’ci eksiğimiz var. Ama öğrencileri staj yerlerine yerleştirirken halen bu alanda çocuklara yer bulmakta güçlük çekiyoruz. İmalat ve döşemeciyi çok rahat yerleştiriyoruz, ama tasarımcı deyince yer bulmakta güçlük çekiyoruz. Aslında buna talepte var. Ama staj için zorlanıyoruz” diye konuştu.

İsmail Bayram, mobilya bölümünde; imalathane, döşeme ve tasarım dallarında eğitim verildiğini dile getirerek “Öğrencilerimiz 11 ve 12’nci sınıflarda bu dallara ayrılıyor. Artık uzmanlaşmaya geçiyorlar” şeklinde konuştu.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.