Yargıtay'dan Emsal Karar: Düğünde Takılan Altınlar Kime Takıldıysa Ona Ait Olacak

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Yargıtay
#Güncel Olaylar | Haber Merkezi
23 Ağu 2024 / Cum 18:12
1 dk okuma / 3.293 Kez Okundu
| | |

Yargıtay, düğünde takılan altınların kime ait olacağına dair yeni bir karar aldı. Ziynet eşyalarının paylaşımında takının kime takıldığına göre karar verilecek. Eski içtihat değişti, takılar erkeğe veya kadına ait olacak.

Yargıtay, düğünlerde takılan altın ve ziynet eşyalarının kime ait olacağına dair tartışmalara son noktayı koyacak yeni bir karara imza attı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanma davalarında sıklıkla gündeme gelen ziynet eşyası anlaşmazlıklarına ilişkin emsal niteliğinde bir karar aldı. Karara göre, ziynet eşyalarının paylaşımında taraflar arasında anlaşma yoksa örf ve adetlere bakılacak, aksi takdirde takı kime takıldıysa o kişiye ait olacak.

Erkeğe Takılan Takılar Erkeğe, Kadına Takılanlar Kadına Ait

Yargıtay’ın bu yeni içtihat kararı, daha önceki uygulamaların aksine ziynet eşyalarının takıldığı kişiye ait olduğunu vurguluyor. Avukat Buket Nurşah Tekışık, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 2023/5704 E. 2024/2402 K. sayılı kararında, "Erkeğe takılan takılar da dahil olmak üzere tüm ziynetlerin kadına ait olduğu" şeklindeki eski görüşün değiştiğini belirtti. Tekışık, "Yeni içtihata göre, anlaşma yoksa örf ve adetlere göre, erkeğe takılan ziynet eşyalarının erkeğe, kadına takılan ziynetlerin ise kadına ait olduğu" hükmünün verildiğini söyledi.

Ayrıca, ziynet eşyasının cinsiyete özgü olması durumunda, cinsiyete uygunluğa göre karar verilmesi gerektiği ifade edildi. Günümüzde düğünlerde takıların ortak bir kesede toplanması durumunda ise, cinsiyet niteliklerine bakılarak bir karar verilmesi gerektiği, aksi takdirde eşyaların ortak kabul edileceği belirtildi.

Bu karar, ziynet eşyalarının paylaşımında yaşanan anlaşmazlıklara yeni bir bakış açısı getirirken, taraflar arasındaki hukuki süreci de şekillendirecek.

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.