Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erkin Pekmezci, uyuz vakalarındaki artışa dikkat çekerek hastalığın temas yoluyla bulaştığını ve kaşıntıyla kendini belli ettiğini belirtti. Uyuzdan korunmak için belirtilere dikkat edilmesi önem taşıyor.
UYUZ VAKALARINDAKİ ARTIŞA DİKKAT!
Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erkin Pekmezci, ülkemizdeki uyuz vakalarındaki artışa dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu. Özellikle kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle ortaya çıkan uyuz, temas yoluyla hızla yayılabiliyor. Dr. Pekmezci, “Kollarda, ellerde, dirseklerde ve karın bölgenizde yoğun kaşıntı ve kızarıklık varsa uyuz olmuş olabilirsiniz,” diyerek halkı uyardı.
TEMASLA BULAŞIR, KAŞINTIYLA KENDİNİ GÖSTERİR
Doç. Dr. Pekmezci, uyuzun yoğun kaşıntıya neden olduğunu ve genellikle gece saatlerinde artış gösterdiğini ifade etti. “Özellikle sıcak bir ortamda yatağa yattıktan sonra kaşıntı artar ve kişiyi uykusundan uyandırabilir. Bu nedenle ailede bir bireyin uyuz olması, tüm aileyi risk altına sokar. Bu durumda tüm ailenin tedavi edilmesini öneriyoruz,” dedi. Hastalığın kuluçka süresi bir hafta ile bir ay arasında değişiklik gösterebilir.
UYUZ TEDAVİSİNDE UYGULANAN YÖNTEMLER
Dr. Pekmezci, uyuz tedavisi için çeşitli ilaçların bulunduğunu belirterek, “Tedavi dışarıdan uygulanan kremler ya da ağız yoluyla alınan ilaçlar olarak ikiye ayrılır. Permetrin ya da kükürtlü kremler kullanılsa da ağızdan alınan ilaçlar daha kolay uygulanabilir,” dedi.
YAŞLILAR VE BEBEKLERDE UYUZ FARKLI SEYREDEBİLİR
Dr. Pekmezci, hastalığın bebeklerde ve yaşlılarda farklı belirtiler gösterebileceğini de ifade etti. Yaşlılarda belirgin deri belirtisi görülmeyebilir ve bu durum kaşıntıyı kuruluğa bağlı cilt sorunu olarak algılatabilir. Bebeklerde ise daha çok avuç içi, ayak tabanları ve kafa derisinde kırmızı döküntüler ve yaralar görülebilir.