Türk Dünyası 34 Harften Oluşan Ortak Türk Alfabesi Üzerinde Uzlaştı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Türk Dünyası 34 Harften Oluşan Ortak Türk Alfabesi Üzerinde Uzlaştı
#Güncel Olaylar | Haber Merkezi
11 Eyl 2024 / Çar 19:25
1 dk okuma / 323 Kez Okundu
| | |

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Bakü'de gerçekleştirilen toplantıda 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaştı.

Bakü'de gerçekleştirilen Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu ortak toplantısında, Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu önemli bir adım atarak 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde görüş birliğine vardı. Toplantıda, 1991'de bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı alfabe projesi kapsamlı bir şekilde gözden geçirildi ve geliştirilmesi gereken noktalar tespit edildi.

Akademi tarafından yapılan açıklamada, çalışmanın 2 yıllık faaliyet deneyimi ve çeşitli bilimsel veriler ışığında şekillendirildiği ifade edildi. Yeni ortak alfabenin, Türk dilleri arasındaki farklı fonemleri temsil etmesi ve dil mirasının korunmasına katkı sağlayacağı belirtildi.

Alfabeye Q, X, W, Ň ve Ä gibi harfler eklenirken, bu ortak dil sistemi, Türk halkları arasındaki kültürel ve dilsel işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor. Ortak alfabe çalışmaları, ilk olarak 1991'de önerilmiş olup, 33 yıllık bir sürecin ardından nihayet şekillendi.

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.