Kredi kartı limitlerini düşürmek isteyen vatandaşların başvuruları yüz binleri aştı. Bankalar, sosyal medyada yoğun taleplerle karşı karşıya, ancak resmi düzenleme henüz yasalaşmadı.
Türkiye'de kredi kartı limitlerini düşürme talepleri, yeni vergi düzenlemesiyle ilgili tartışmaların ardından hızla artmaya başladı. QNB Genel Müdürü Ömür Tan, müşterilerin yoğun bir şekilde kart limitlerini düşürme talebiyle bankalarına başvurduklarını bildirdi.
Başvurular Yüz Binleri Aştı
Türkiye’nin en büyük 5 özel bankasına gelen başvurular, şimdiden yüz binleri aşarken, bu sayının bu hafta içinde milyona ulaşması bekleniyor. Banka yöneticilerinin aktardığı bilgilere göre, başvuruların yüzde 10'u çağrı merkezlerinden gelirken, yüzde 90’lık kısmı ise mobil ve internet bankacılığı üzerinden yapıldı.
"Kanun Henüz Yasalaşmadı" Uyarısı
Birçok vatandaş sosyal medya üzerinden kart limitlerini düşürme işlemini gerçekleştirmek için bankaların çağrı merkezlerine başvururken, bankalar müşterilerine "Kanun resmi olarak yasalaşmamıştır. Dolayısıyla kart limitinizi düşürmenize gerek yoktur" şeklinde yanıt veriyor. Bankaların mobil uygulamaları ve internet şubeleri de yoğun taleple karşılaşıyor.
100 Bin TL ve Üzerindeki Kartlar Yüzde 50'yi Buluyor
Türkiye bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, ülke genelindeki kredi kartlarının yarısının limiti 100 bin TL ve üzerinde bulunuyor. Ağustos 2024 raporuna göre Türkiye’de 37,9 milyon bireysel kredi kartı bulunuyor ve toplam kart limitlerinin 1 trilyon 635 milyar TL’ye ulaştığı ifade ediliyor. Yüzde 49,2’lik bir dilim, 100 bin TL ve üzeri limitlere sahip kart kullanıcılarını oluşturuyor.
Bireysel kart kullanıcılarının Limit Durumu
Kartların limit doluluk oranlarına bakıldığında ise, 100 bin TL ve üzeri kartların doluluk oranı yüzde 23 seviyelerinde. Türkiye genelinde toplam kredi kartı sayısı 125 milyon 925 bin olup, ilk 8 ay itibarıyla kredi kartlarıyla yapılan işlem sayısı 6 milyar 747 milyonun üzerine çıkmış durumda.
sosyal medyada Limit Düşürme Paylaşımları
Kredi kartı limitlerini düşürmek isteyen vatandaşlar, sosyal medya platformlarında bu işlemi nasıl gerçekleştireceklerine dair paylaşımlarda bulunmaya başladı. bankalar ise yoğun talepler karşısında, süreçle ilgili açıklamalar yaparak henüz resmi bir düzenlemenin geçerli olmadığını vurguluyor.