Rusya'nın NATO Hedefleri Sızdırıldı: Türkiye'deN 4 Bölge Listede

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Rusya
#Güncel Olaylar | Haber Merkezi
13 Ağu 2024 / Sal 18:41
2 dk okuma / 2.233 Kez Okundu
| | |

Financial Times, Rusya'nın Ukrayna'ya geniş çaplı işgal öncesi hazırladığı gizli dosyalarda, NATO hedeflerini içeren haritaların detaylarını ortaya çıkardı. Belgelerde, Türkiye'den 4 bölgenin de hedefler arasında olduğu belirtiliyor.

İngiliz Financial Times'ın ulaştığı 29 gizli dosyaya göre, Rusya'nın Ukrayna'ya geniş çaplı işgalden önce subaylar için hazırladığı sunumda, Fransa'nın batı kıyısından Britanya'nın Barrow-in-Furness şehrine kadar uzanan hedeflerin haritaları detaylı olarak yer aldı. Önceki raporlar, Moskova'nın büyük dünya güçleriyle çatışmanın ilk aşamalarında taktik nükleer silah kullanma provası yaptığını ortaya koymuştu.

NATO HEDEFLERİ ARASINDA TÜRKİYE'DEN 4 BÖLGE

2008-2014 yılları arasında hazırlanan dosyalar, konvansiyonel ve taktik nükleer silahlar taşıyabilen füzeler için hedef listelerini içeriyor. Belgelerde, Rus donanmasının "yüksek manevra kabiliyeti" sayesinde "ani ve önleyici darbeler" ve "çeşitli yönlerden büyük füze saldırıları" gerçekleştirebileceği belirtiliyor.

Sızdırılan haritalar, Rusya'nın deniz filoları için Avrupa'daki 32 NATO hedefini gösteriyor. Türkiye'nin yanı sıra Çin, İran, Azerbaycan ve Kuzey Kore gibi müttefikler de listede yer alıyor. Türkiye'deki 4 nokta, Baltık filosunun muhtemel hedefleri arasında bulunuyor.

SOVYETLER BİRLİĞİ'NİN NÜKLEER SİLAH ANLAŞMALARINA RAĞMEN KAPASİTE KORUNDU

Sızdırılan belgeler, Sovyetler Birliği ile ABD arasında 1991'de yapılan nükleer silahların kaldırılmasını öngören anlaşmaya rağmen, Rusya'nın su üstü gemilerinde taktik nükleer silah taşıma kapasitesini koruduğunu gösteriyor.

HEDEFLER VE STRATEJİK SENARYOLAR

Rusya'nın Baltık filosunun hedefleri arasında Norveç ve Almanya'daki radar sahaları ve özel kuvvet tesisleri bulunuyor. Britanya'nın Barrow-in-Furness şehrindeki denizaltı tersanesi ve Hull yakınlarındaki sanayi bölgeleri de hedefler arasında yer alıyor. Sunumda, Karadeniz ve Hazar Denizi'ndeki olası savaş senaryoları ve müttefiklerle savaş senaryoları da detaylandırılmış.

ANALİSTLER VE YETKİLİLERDEN DEĞERLENDİRMELER

Eski NATO yetkilisi William Alberque, bu hedeflerin Avrupa genelinde haritalanan yüzlerce, hatta binlerce hedefin sadece küçük bir bölümü olduğunu belirtti. Analistler, Rusya'nın Avrupa çapında saldırı kapasitesinin, ordusu Baltık ülkeleri ve Polonya gibi cephe ülkelerindeki NATO güçleriyle çatışmaya girdiği anda kıtanın her yerindeki hedeflerin risk altında olacağı anlamına geldiğini söylüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'nın Kiev'e verdiği askeri desteği engellemek için Avrupalı müttefiklerine yönelik tehditlerde bulunmuştu. NATO'nun hesaplamalarına göre, ittifaktaki ülkeler, doğu kanadını Rusya'nın tam ölçekli bir saldırısına karşı korumak için gereken hava savunma kapasitesinin yüzde 5'inden daha azına sahip. Putin, Avrupa'nın Rus füze saldırılarına karşı "aşağı yukarı savunmasız" kalacağını ifade etmişti.

 

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.