Milli Eğitim Bakanlığı, özel okullarla ilgili yeni düzenlemeleri Resmi Gazete'de yayımladı. Ders kitabı ücreti kaldırıldı, ücret artışları enflasyon oranıyla sınırlandırıldı.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NDAN ÖZEL OKULLARDA YENİ DÜZENLEME
Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, özel okullarda öğrenci ve velilere maddi yük getiren bazı uygulamaları ortadan kaldırmayı hedefliyor. Artık özel okullar ders kitabı ücreti talep edemeyecek.
ÜCRETLER ENFLASYON ORANINA BAĞLI OLACAK
Yönetmelik ile özel okulların yemek, servis, kıyafet, uluslararası diploma ve sertifika programları gibi hizmet ücretleri bir önceki yılın enflasyon oranına göre artabilecek. Ücretlere, bir önceki yılın ÜFE ve TÜFE oranlarının belirli bir kısmından daha fazla zam yapılmayacak.
ÜCRETLER İNTERNETTE YAYIMLANACAK
Özel okullar, belirledikleri öğrenim ve hizmet ücretlerini kurumlarına ait internet sitesinde yayımlayacak. Bu uygulama, velilerin ücretler hakkında daha şeffaf bilgi almasını sağlayacak.
ÖZEL KIYAFET ALDIRILAMAYACAK
Düzenlemeye göre, özel okullar, velilere özel kıyafet aldırmak zorunda bırakamayacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın kıyafet yönetmeliği özel okullarda da geçerli olacak.
YENİ KURUM TİPLERİ TANIMLANDI
Milli Eğitim Bakanlığı, 3 yeni kurum türünü tanımladı:
- Öğrenci Etkinlik Merkezleri: Sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda eğitim sunacak.
- rehberlik ve psikolojik danışma Merkezleri: Psikolojik destek ve kişisel gelişim eğitimi verecek.
- dil ve konuşma terapisi Merkezleri: İletişim becerilerini geliştirmek için bireysel ve grup eğitimleri sunacak.
MİLLETLERARASI OKULLARDA TÜRKÇE DERSİ ZORUNLU
2025 itibarıyla milletlerarası özel öğretim kurumlarında Türkçe ve Türk tarihi dersleri zorunlu hale gelecek.
MARKA LİSANS SÖZLEŞMESİNE DÜZENLEME
Marka lisans sözleşmesiyle ilgili şartlar yeniden düzenlendi. Kurucuların, markalarını başka kişilere kullandırabilmesi için belirli kriterleri sağlaması gerekecek.