ABD’deki bilim insanları, Örümcek Adam’ın ağlarına benzer bir malzeme geliştirdi. Bu teknoloji, su altı kurtarma ve drone sistemlerinde kullanılabilir.
BİLİM DÜNYASINDA ÇIĞIR AÇAN GELİŞME
ABD’nin Tufts Üniversitesi’ndeki bilim insanları, Örümcek Adam’ın ağına benzer bir malzeme üretmeyi başardı. Biyomedikal mühendisliği alanında araştırmalar yapan Marco Lo Presti, geliştirdiği ipek ve dopamin bazlı karışım ile ağ fırlatma teknolojisinde büyük bir ilerleme kaydetti.
TESADÜFEN KEŞFEDİLEN TEKNOLOJİ
2020 yılında su altı yapıştırıcıları üzerine çalışan Lo Presti, midyelerin su altındaki güçlü yapışma özelliğinden ilham alarak ipek ve dopamin karışımı üzerinde çalışıyordu. Deneyler sırasında, bu karışımın asetonla temas ettiğinde sertleşerek ağ benzeri bir malzemeye dönüştüğünü fark etti. Bu tesadüfi keşif, bilim dünyasında büyük heyecan yarattı.
AĞ FIRLATMA TEKNOLOJİSİNDE YENİ DÖNEM
Lo Presti ve ekibi, geliştirdikleri ipek ve dopamin karışımını koaksiyel iğne teknolojisiyle püskürttü. Asetonun havada buharlaşmasıyla birlikte, katılaşma süreci hızlanarak yapışkan ve güçlü lifler oluşturdu. Bu lifler daha sonra kitosan ve biyopolimerler ile desteklenerek daha sağlam hale getirildi.
GERÇEK KULLANIM ALANLARI NELER?
Şu anki deneylerde, geliştirilen ipek liflerinin 30-35 santimetre mesafedeki nesneleri yakalayabildiği ve 15-20 gram ağırlığında cisimleri kaldırabildiği görüldü. bilim insanları bu teknolojinin;
- su altı kurtarma operasyonlarında,
- Uzaktan nesne yakalayabilen dronelarda,
- Robotik kavrama sistemlerinde kullanılabileceğini belirtiyor.
BİNALARDAN SALLANABİLECEK MİYİZ?
Tufts Üniversitesi’nden Profesör Fiorenzo Omenetto, birçok kişinin bu teknoloji ile binalardan sallanmanın mümkün olup olmadığını merak ettiğini belirtti. Şimdilik bu seviyeye ulaşılmasa da doğal ipeğin yüksek mukavemeti sayesinde gelecekte bu hayalin gerçeğe dönüşebileceği düşünülüyor.