6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde zarar gören 11 ilde uzun zamandır merak konusu olan orta hasarlı konutların akıbeti netleşti. 21.11.2023 tarihinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, orta hasarlı olduğu tespit edilmiş konutların hepsi ağır hasarlı binalar gibi işlem görecek. Genelgeye göre bunun istisnalarının bulunduğuna dikkat çeken Malatya Barosu Avukatlarından Çağdaş Karaoğlan, konuya açıklık getirdi.
Avukat Karaoğlan, "Yayımlanan genelgeye göre konutlarının güçlendirmeye elverişli olduğunu düşünen ve konutlarını güçlendirmek isteyenlerin 29.12.2023 tarihine kadar kat maliklerinin beşte dördünün yazılı onayı ile ruhsat vermeye yetkili idareye başvuru yapmaları gerekiyor. Bu şekilde başvuru yapanlardan ruhsat vermeye elverişli olanlar, ruhsatın düzenleme tarihinden itibaren bir yıl içinde güçlendirme işlemlerini tamamlamaları gerekecektir. 29.12.2023 tarihine kadar başvuru yapmayanlar ve onarım için yapı ruhsatı alamayanların konutları ise genelgenin birinci maddesi gereği ağır hasarlı konutlar gibi işlem görecektir. Dolayısıyla şimdiye kadar dilden dile dolaşan ve belirsizliğini koruyan orta hasarlı binalara ilişkin bilgiler netlik kazanmış oldu" dedi.
"Güçlendirme için ruhsat almalarına rağmen 1 yıl içinde güçlendirmeyi tamamlayamayanlar çok dikkat etmeli"
Genelgede yer alan ancak kimsenin dikkat etmediği çok önemli bir düzenleme olduğuna da değinen Karaoğlan, kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası ile güçlendirme için ruhsat alanların 1 yıl içinde güçlendirme işlemlerini tamamlayamamaları halinde binalarının yıkılacağını ve en önemlisi bu kişilerin 7269 sayılı Kanunun geçici 27. Madde hükümlerinden faydalanamayacağına, yani hak sahipliği gibi önemli haklardan mahrum kalınacağına çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
"Genelgenin DASKtan alınan tazminatlara etkisi nasıl olacak"
Genelgenin 21 Kasım 2023 tarihinde yayımlanması sebebiyle henüz çok yeni olduğu ve genelgeye göre kurumların nasıl hareket edeceğinin henüz belli olmadığına, DASK tarafından orta hasar tespiti ile yapılmış olan ödemelerin ise işbu genelgenin yürürlüğe girmesinden itibaren ağır hasarlı kabul edilerek tamamlanmaya başlanması gerektiğine değinen Avukat Karaoğlan, Kimlerin güçlendirme ruhsatına başvurup başvurmayacağı belli olmasa da, genelge tarihi itibariyle orta hasarlı konutların ağır hasarlı konutlar gibi işlem göreceğine ilişkin düzenleme gereğince eksik kalan ödemelerin bir an evvel tamamlanacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.
"Orta hasarlı konut sahipleri aldıkları tazminatın 3 katı tazminat daha alacak"
25 Kasım öncesi düzenlenmiş olan poliçelerin eski tarife üzerinden düzenlendiğine ve yapılan ödemelerin eksik olduğuna daha önce defaatle değinildiğini ifade eden Avukat Çağdaş KARAOĞLAN, bu konuda depremzede lehine sonuçlanan emsal yargı kararlarının da gün geçtikçe arttığını belirterek, "25 Kasım öncesine ait poliçelerde orta hasar tespiti ile alınan ödemenin, yayımlanan genelge ile ağır hasar üzerinden iki katına çıkması gerekir, bu miktar da eski tarife üzerinden hesaplandığından yarı oranında eksik kalmaktadır" dedi.
Avukat Karaoğlan, 25 Kasımdan önce DASK yaptırmış olan 100 metrekare orta hasarlı bir konut sahibi, daha evvel orta hasar üzerinden 73 bin 892 TL ödeme aldı. Genelge ile ağır hasarlı sayılacak olan konutu için DASK tarafından 73 bin 892 TL daha ödeme alacak olan hak sahibi, eski tarife üzerinden ödeme alması sebebiyle dava yoluyla 147 bin 784 TL daha tazminat alma yolunun açık olduğunu belirtti.