Mehmet Güleryüz kimdir? Hayatı, Neden öldü? Nerede öldü? Cenaze programı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Mehmet Güleryüz kimdir? Hayatı, Neden öldü? Nerede öldü? Cenaze programı
#Güncel Olaylar | Haber Merkezi
03 Eyl 2024 / Sal 14:53
2 dk okuma / 664 Kez Okundu
| | |

Mehmet Güleryüz, Türk resim sanatının önemli isimlerinden biri olarak, kansere yenik düşerek 86 yaşında Paris'te hayatını kaybetti. Güleryüz'ün hayatı ve sanatı hakkında detaylar haberimizde.

Türk resim sanatının önemli isimlerinden biri olan Mehmet Güleryüz, kansere karşı verdiği uzun mücadeleyi 86 yaşında kaybederek Paris'te hayata gözlerini yumdu. Uzun yıllardır Paris'te yaşayan ve burada tedavi gören Güleryüz, sanat dünyasında bıraktığı izlerle hatırlanacak.

Mehmet Güleryüz Kimdir?

1938 yılında İstanbul'da doğan Mehmet Güleryüz, Türk resim sanatına yaptığı katkılarla tanınan bir ressam, yazar ve tiyatro sanatçısıdır. Gürcü asıllı bir aileden gelen Güleryüz, Saint Benoit Fransız Lisesi'nde lise eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'ne girdi. 1966 yılında bölüm birincisi olarak mezun oldu. Tiyatroya olan ilgisi nedeniyle Arena Tiyatrosu'nda profesyonel oyunculuk yaptı.

Devlet bursu ile Paris'e giderek resim ve litografi üzerine ihtisas yaptı. 1975 yılında Türkiye'ye dönen Güleryüz, beş yıl boyunca İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1980'de görevinden istifa ederek New York'a taşındı ve burada beş yıl kaldı. Türkiye'ye döndüğünde kendi atölyesinde sanat eğitimi vermeye başladı ve birçok ödül kazandı. 2013'ten itibaren Paris'te yaşamaya devam eden Güleryüz, hayatının son yıllarını burada geçirdi.

Ödüller ve Başarılar

Mehmet Güleryüz, sanat kariyeri boyunca birçok ödül kazandı. 1966 Mezuniyet Yarışması Birincilik Ödülü, 1979 Sedat Simavi Vakfı Ödülü, 1987 Uluslararası İskenderiye Bienali Üçüncülük Ödülü gibi prestijli ödüllerin sahibi olan Güleryüz, Türkiye ve dünya çapında birçok sergide yer aldı. Ayrıca, İstanbul ve Ankara Devlet resim ve heykel Müzesi gibi önemli koleksiyonlarda eserleri

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.