İsrail'in Hizbullah'a Yönelik Siber Saldırısı: Çağrı Cihazları Nasıl Patladı?

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İsrail
#Güncel Olaylar | Haber Merkezi
18 Eyl 2024 / Çar 12:15
1 dk okuma / 32 Kez Okundu
| | |

İsrail'in Lübnan'daki çağrı cihazlı saldırısı, tarihteki en kanlı eylemlerden biri olarak kayıtlara geçti. 9 kişinin öldüğü ve yaklaşık 3 bin kişinin yaralandığı saldırının nasıl gerçekleştiği, İsrail'in Nitrogliserin kullanarak cihazları nasıl bombaya dönüştürdüğü detaylandırıldı.

İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah'a yönelik gerçekleştirdiği çağrı cihazlı saldırı, tarihin en sıra dışı ve kanlı eylemlerinden biri olarak kayıtlara geçti. Saldırıda 9 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 3 bin kişi yaralandı. Peki, bu saldırı nasıl gerçekleşti ve çağrı cihazları nasıl bombaya dönüştürüldü?

Sky News Arabia'nın haberine göre, İsrail'in ulusal istihbarat teşkilatı Mossad, Hizbullah'ın sipariş ettiği yeni şifreli çağrı cihazlarının pillerine Nitrogliserin bileşiği enjekte etti. Oda sıcaklığında beyaz kristal halinde bulunan bu bileşik, 210 derece sıcaklığa ulaştığında bomba etkisi yaratacak şekilde patlıyor. İsrail'in, uzaktan sinyal göndererek cihazlardaki bataryayı ısıttığı ve patlamaya neden olduğu belirtiliyor.

Çağrı cihazlarına önceden 20 gram ağırlığında patlayıcı madde yerleştirildiği ve Hizbullah'ın Şubat ayından bu yana cihazlarındaki değişimi fark etmediği gelen haberler arasında. ABD medyasında ise, saldırının ayrıntılarına dair çeşitli iddialar mevcut. Al-Monitor'un haberine göre, İsrail'in saldırı planını fark eden 2 Hizbullah mensubundan biri etkisiz hale getirildi, ancak diğerinin Hizbullah yönetimini uyarması ihtimaline karşı cihazlar planlanandan erken patlatıldı.

Reuters'a konuşan Lübnanlı bir kaynağa göre, Mossad cihazları üretim sürecinde değiştirerek patlayıcı yerleştirdi. Çağrı cihazlarına, kod ile aktif hale getirilen bir kart aracılığıyla patlayıcı yerleştirildiği öne sürüldü. Güvenlik önlemlerini aşan bu yöntemle, yeni çağrı cihazlarının içine üç grama kadar patlayıcı gizlendiği ve Hizbullah tarafından aylarca fark edilmediği belirtildi.

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.