Bayramda Yollarda Ceza Yağmuru: Radar Cezalarıyla İlgili Önemli Gelişme

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Bayramda Yollarda Ceza Yağmuru: Radar Cezalarıyla İlgili Önemli Gelişme
#Güncel Olaylar | Haber Merkezi
18 Haz 2024 / Sal 16:23
2 dk okuma / 2.160 Kez Okundu
| | |

Kurban Bayramı'nda radar cezalarında rekor artış yaşandı. Mahkemeden çıkan yeni karar, hız sınırı cezalarındaki hata payını dikkate alarak emsal niteliğinde oldu. Radar cezalarıyla ilgili kritik değişiklik hakkında detaylar.

Kurban Bayramı'nda milyonlarca vatandaş, 9 günlük tatil nedeniyle şehir dışına çıkmayı tercih etti. Milyonlarca araçla dolan yollarda yalnızca 4 gün içerisinde rekor seviyede trafik cezası yazılırken, radar cezalarına ilişkin dikkat çeken bir değişiklik ortaya çıktı.

Rekor Trafik Cezaları

Türkiye'de trafiğe kayıtlı 30 milyona yakın araç bulunuyor. Bu araçların önemli bir bölümü, Kurban Bayramı tatilini değerlendirmek için farklı şehirlere gitti. Köylerine veya batı ve güney bölgelerindeki tatil yerlerine akın eden vatandaşlar, yolları doldurdu. Cuma günü itibarıyla başlayan tatilde yoğun trafik nedeniyle birçok sürücü yasal hız sınırını ihlal etti ve radar cezalarına maruz kaldı.

Radar Cezalarında Yeni Karar

Trafikte hız tespitini gerçekleştiren radar cihazlarına ilişkin geçtiğimiz aylarda mahkemeden bir emsal karar çıktı. İzmir'de yaşayan avukat Oğuzhan Bizkevelci, Menemen Çevre Yolu'nda hız sınırı 120 kilometre olan yolda 135 kilometre hızla gittiği için kesilen cezayı mahkemeye taşımıştı. Menemen Sulh Ceza Hakimliği, hız sınırının tolerans sınırlarının 3 kilometre üzerinde olduğu gerekçesiyle, cezanın iptaline karar verdi.

Mahkeme Kararı Emsal Niteliğinde

Mahkeme, hız tespit donanımlarının maksimum izin verilebilir hata değerlerinin +/- yüzde 2 olarak uygulanabileceğine hükmetti. Bu kararla, trafikte hız ölçümünü sağlayan radar araçlarının da hata payı bulunduğu kabul edilerek, yüzde 2 oranındaki hata payının hız sınırı için belirlenen %10'luk yanılma payına eklenmesine karar verildi. Bu değişiklikle birlikte, 120 kilometrelik yol için herhangi bir ihlal durumu kalmazken, kesilen para cezası da iptal edildi.

Vatandaşlar Haklarını Arayabilir

Avukat Oğuzhan Bizkevelci, "Yaptığım itirazlar neticesinde Menemen Sulh Ceza Hakimliği, hız ölçen cihazlarda yanılma payı olabileceğine karar verip yazılan cezayı iptal etti. Bu karara göre bu tür davalarda yüzde 2 hata payı koyulması gerektiğine hükmedildi. Kararın emsal niteliğinde olduğunu düşünüyorum. Bu tarz durumları yaşayan vatandaşlar olayı yargıya taşıyıp haklarını arayabilirler" ifadelerini kullandı.

 

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.