Sağlık Bakanlığı, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki dijital entegrasyon çalışmalarını tamamladı. Yeni uygulama, aile hekimlerinin yetkilerini genişletirken hastaların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırıyor.
Aile Hekimleri Hastanelerden tetkik Talep Edebilecek
1 Ocak itibarıyla aile hekimleri, hastalar adına devlet hastanelerinden röntgen, mamografi ve kan tetkikleri gibi bazı tahlilleri talep edebilecek. Hastalar, hastaneye muayene olmadan aile hekiminden alacakları özel kodla bu hizmetlerden yararlanabilecek.
MHRS Üzerinden Özel Kontenjanlar
Aile hekimleri, kendilerine kayıtlı hastalar için Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden yalnızca bu hastalara özel kontenjanlardan faydalanabilecek.
Sevk ve Geri Bildirim Kolaylığı
Aile hekimleri, hastalarını sevk ederken sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden not oluşturabilecek. Hastanede bu sevk notu doktorlar tarafından görüntülenebilecek. Ayrıca hastanelerdeki hekimler, değerlendirme sonrası aile hekimlerine geri bildirim notu gönderebilecek.
Özel Kod Uygulaması
tetkik talepleri için hastalara benzersiz bir kod oluşturulacak. Bu kodla hastalar randevu almayacak ve doğrudan tetkik işlemlerini gerçekleştirebilecek. Kod, istem tarihinden itibaren 3 iş günü içinde kullanılmadığında geçerliliğini yitirecek.
Sağlıklı Hayat Merkezlerine Yönlendirme
Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler, uygun gördükleri hastaları Sağlıklı Hayat Merkezlerine yönlendirebilecek. Bu merkezlerde görevli personel, hastaların son üç hekim bilgi notunu ve 90 gün içerisinde yapılan tahlil sonuçlarını görüntüleyebilecek.
Sonuçlar e-Nabız Üzerinden Takip Edilebilecek
Vatandaşlar, tüm tetkik ve tahlil sonuçlarına e-Nabız sistemi üzerinden erişim sağlayabilecek.
Bu yeni düzenleme, sağlık hizmetlerinde dijitalleşmeyi artırarak hastaların işlemlerini hızlandırmayı ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkinliğini artırmayı hedefliyor.