Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim reformları ve okul modellerini duyurdu. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde mesleki ve teknik eğitimde yapılacak yenilikleri ve sektörel işbirliklerini açıkladı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Türkiye’nin her bölgesinde mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdamını kolaylaştırmak için ‘bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ olmak üzere 4 yeni okul modelini hayata geçireceğiz” açıklamasında bulundu. Tekin, TÜSİAD’ın ev sahipliğinde düzenlenen “Geleceğimiz İçin Eğitimi Birlikte Konuşmak” konferansında yaptığı konuşmada, eğitim sisteminin çok yönlü ve birlikte ele alınması gerektiğine vurgu yaptı.
Bakan Tekin, eğitimdeki başarıyı kolektif bir çaba olarak tanımlayarak, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”nin uzun soluklu bir hazırlık sürecinin ürünü olduğunu belirtti. Yeni müfredatın, öğrenci odaklı öğrenmeyi ve gündelik hayatla ilişkili bir bağlam bütünlüğünü hedeflediğini ifade etti. Ayrıca, mesleki eğitim alanında yapılan reformları ve artan öğrenci oranını da paylaştı.
Tekin, eğitim reformlarına karşı çıkan eleştirilerin ideolojik ön yargılardan kaynaklandığını belirterek, “herkesin bir mesleği olmalı” felsefesini vurguladı. yeni okul modelleriyle gençlerin meslek seçimini erken yaşta yapmalarını teşvik edeceklerini açıkladı. Ayrıca, sektörel işbirliklerini gerektiren bu modellerde “Ahilik Kültürü ve Girişimcilik” derslerinin de okutulacağını söyledi.
Bakan Tekin, TÜSİAD’ın eğitimle ilgili çalışmalarını ve önerilerini değerli bulduklarını, sosyoekonomik faktörlerin eğitim politikalarının geliştirilmesindeki önemine dikkat çekti.