Vergi tabana yayıldı! Dudak uçuklatan rakam

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Vergi tabana yayıldı! Dudak uçuklatan rakam
#Ekonomi | Haber Merkezi
06 Eyl 2024 / Cum 20:08
2 dk okuma / 663 Kez Okundu
| | |

Meta Açıklama: Ekonomist Özcan Kadıoğlu, Volkswagen'in yıllık karı ile Türkiye'nin ÖTV gelirini kıyaslayarak dikkat çekici bir analiz yaptı. Türkiye'de satılan araçlardan elde edilen ÖTV geliri, dev otomobil üreticisinin karını geride bırakıyor.

Türkiye derin bir ekonomik krizle mücadele ederken, dar gelirli vatandaşlar geçim sıkıntısı çekiyor ve kredi borçlarına saplanıyor. Özellikle otomobil sektöründe kredili alımlar artarken, ithal araçlara uygulanan ve sürekli artan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) vatandaşın sırtındaki yükü daha da ağırlaştırıyor.

Dünya Gazetesi ve TOBB Ekonomi Forum Dergisi Köşe Yazarı Özcan Kadıoğlu, ÖTV'nin yüksekliğini gözler önüne seren dikkat çekici bir analiz paylaştı. Kadıoğlu, dünyaca ünlü otomobil markalarının üreticisi Volkswagen grubunun yıllık üretim ve kar oranlarını, Türkiye'de satılan araç sayısı ve elde edilen ÖTV geliriyle kıyasladı. Sonuçlar, Türkiye'nin ÖTV gelirinden elde ettiği kazancın, Volkswagen grubunun yıllık karından bile fazla olduğunu ortaya koydu.

Özcan Kadıoğlu'nun Kıyaslaması

Kadıoğlu, yaptığı analizde Volkswagen grubunun yıllık 255 milyar dolar ciro yaparak yaklaşık 10 milyon araç ürettiğini ve bu üretimden 17.9 milyar Euro kar elde ettiğini belirtti. Buna karşılık, Türkiye'de 2023 yılında satılan 1.233.000 araçtan elde edilen ÖTV gelirinin 18.6 milyar dolar olduğunu vurguladı. Kadıoğlu, Volkswagen grubunun ürettiği kadar araç Türkiye’de satılmış olsaydı, ÖTV gelirinin 151 milyar dolara ulaşabileceğini ve bu rakamın 2023 yılı toplam vergi gelirinin %81'ine denk geldiğini belirtti.

Kadıoğlu'nun Sosyal Medya Paylaşımı

Kadıoğlu, X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Yıllık 255 Milyar $ ciro yapan Volkswagen grubu 10.000.000 civarında araç üretmiş. Audi, Seat, Bugatti, Man, Lamborghini, Bentley, Skoda gibi markaların olduğu Grup 17.9 milyar € kar elde etmiş. 2023 yılında Maliye Bakanlığı motorlu taşıtlardan 18.6 milyar $ ÖTV vergisi almış.

Ülkemizde 2023 yılında 1.233.000 araba satıldı. Eğer Volkswagen üretimi kadar yani 10 milyon araba satılsaydı Maliye Bakanlığı tam 151 milyar $ ÖTV geliri elde edecekti. (2023 yılı toplam vergi geliri 186 milyar $). Hep vergiyi tabana yayamamaktan şikayet ediyorduk; işte ne güzel, her araba alandan milyarlarca TL vergi almışız. Bundan daha güzel ne olabilir?"

Bu kıyaslama, Türkiye’deki vergi politikalarının ne derece etkili olduğu konusunda dikkat çekici bir perspektif sunuyor.

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.