PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneğinin düzenlediği 5inci Private Label Zirvesinde perakende sektörünün gelişimi değerlendirildi. Zirvede açıklanan araştırmaya göre, özel markalı ürünler 9 ayda yüzde 29 büyürken hızlı tüketim ürünlerindeki payı ise yüzde 21e ulaştı. Artık markette satılan her 5 üründen 1i özel markalı.
Üretici ve tedarikçi firmaların yanı sıra ulusal ve yerel ölçekteki perakende zincirlerinin temsilcilerinin katıldığı PLAT 5inci Private Label Zirvesi, Kalıcı Olmak için Çıkış Yolları temasıyla gerçekleştirildi. Zirvede, Nielsen Perakende Hizmetleri Direktörü İlker Unutkanın yaptığı sunum perakende sektörü ve tüketicinin alışveriş alışkanlıklarına yönelik önemli bilgiler verdi. Araştırmaya göre; fiyatlardaki artış, alışveriş alışkanlıklarını da değiştirdi. Eskiden satın aldığı ürünün fiyatına çok fazla dikkat etmeyenler şimdi market market gezerek ya da online sitelerden araştırarak fiyatları karşılaştırıyor ve promosyonları takip ediyor. Artık 10 tüketiciden 9u alışverişte önce fiyata bakıyor.
Unutkan, artan fiyat farkındalığı ile birlikte alışverişçilerin en avantajlı promosyonları yakalamak için daha fazla efor sarf ettiğini belirterek, her 10 alışverişçiden 9unun ürünlerin tamamı ya da birçoğunun fiyatını bildiğini, her 4 alışverişçiden üçünün ise private label (özel marka) fiyatları ile markalı ürünlerin fiyatlarını karşılaştırdığını söyledi.
Perakendenin en hızlı büyüyeni özel markalı ürünler
Son rakamlara göre, markette satılan 5 üründen 1ini özel markalı ürünler oluşturuyor. Hızlı Tüketim Ürünleri (FMCG) pazarı cirosu, yılın 9 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 büyüdü. Aynı dönemde private label sektöründeki büyüme ise yüzde 29 olarak gerçekleşti. Özel markalı ürünler bu büyüme ile toplam FMCG pazarındaki (sigara ve alkol hariç) payını yüzde 21e yükseltti. Private label ürünler tüketicinin yaptığı fiyat-kalite karşılaştırmasından galip çıktı. Büyümede tüketicinin özel markalı ürünlere duyduğu güvenin artması ve deneyenlerin memnun kalması önemli bir etken oldu. Bu yılın 9 ayında daha fazla market markalı ürün satın alıyorum diyenlerin oranı geçtiğimiz yılın 9 aylık dönemine kıyasla yüzde 26dan yüzde 29a yükseldi. Alışveriş yapanların yüzde 42si market markalı ürünler için normal markalardan daha ekonomik, yüzde 27si normal markalar kadar iyi kaliteli, yüzde 22si ise market markalı ürünlerin kalitesi artıyor yanıtını verdi.
Gıdada özel markalı ürünlerin payı yüzde 21,7ye çıktı
Özel markalı ürünlerde en çok tercih edilen ürün grubunu gıda oluşturdu. Verilere göre, 2019 Ocak-Eylül ile 2018 Ocak-Eylül ayları karşılaştırıldığında gıda perakendesinde özel markalı ürünlerin payı bu yıl yüzde 21,7ye yükseldi. Geçen yıla göre yüzde 26lık bir artış yaşandı. Süt ürünleri, bakkaliye ürünleri ve yağlar ise gıdada başı çeken PL ürünleri arasında. Market markalı süt ürünleri yüzde 44,7 ile neredeyse bu alanın yarısını oluşturuyor.
Marketin yeni yıldızı özel markalı ürünler
Özel markalı ürünler kendi kategorilerinde liderliğe oynuyor. Bebek bezleri, tereyağı, domates salçası, bebek mendilleri, ev temizleyicileri ve sıvı yağ ürün kategorilerinde private label ürünler, markalı ürünlerden daha hızlı bir büyüme gösteriyor. Bu kategoriler aynı zamanda PL payının en yüksek olduğu kategoriler olarak dikkat çekti.
Ev temizlik ve kişisel bakım ürünleri yükselişte
Marka sadakatinin en yüksek olduğu kategoriler arasında yer alan temizlik ürünleri ve kişisel bakımda da dengeler değişti ve tüketici özel markalı ürünleri daha fazla tercih eder hale geldi. Bu yılın 9 aylık döneminde ev temizlik ürünleri kategorisindeki özel markalı ürünlerin cirosu geçen seneye göre yüzde 41 artı ve toplam cirodaki payı yüzde 20,2ye ulaştı. Aynı şekilde kişisel bakım ürünlerinin cirosu da yüzde 39 artış kaydetti ve toplam kişisel bakım cirosundaki payını yüzde 19,6ya çıkardı.
Türkiye PLde Avrupadan hızlı büyüyor
Nielsen Perakende Hizmetleri Direktörü İlker Unutkanın verdiği rakamlara göre, Türkiyede private label cirosunun hızlı tüketim ürünleri cirosundaki payı 2018 yılında yüzde 20ye yükselmişti. Bu yılın 9 aylık dönemindeki büyüme ile birlikte bu oran yüzde 21in üzerine çıktı. Türkiye bu rakamlarla dünya ortalaması olan yüzde 16,3ün üzerinde yer alırken halen Avrupa ortalaması olan yüzde 31,5in gerisinde. Ancak Avrupada private label ürünlerdeki büyüme 2016 yılından sonra yerinde sayarken Türkiye mevcut büyüme hızı ile gelecek vaat ediyor.
PLAT Yönetim Kurulu Başkanı M. İmer Özer de özel markalı ürünlerin Avrupadaki Pazar paylarına bakıldığında ülkemizde gidecek uzun bir yol olduğunu belirtti ve büyümenin devam edeceğini söyledi.
5inci Private Label Zirvesinde sektördeki bu büyümenin sağlıklı ve kalıcı olması için neler yapılması gerektiği üzerinde durduklarını belirten Özer, "Üretici ve tedarikçilerimizin müşteri beklentilerini yakından izleyerek yatırımlarını bu yönde devam ettirmeleri önemli. Rekabet etmek için farklılaşmayı sağlamamız gerekiyor. Yeni ve inovatif ürünlerle tüketicinin özel markalı ürünlere duyduğu güveni devam ettirecek çalışmalara yoğunlaşacağız" diye konuştu.