Türkiyenin ilk peynir fabrikası Yörsanla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Şirketin kurucu aile mensubu Teoman Yörük, şirketin yönetimini tekrar devralmak istediğini bildirdi.
Türkiyenin ilk peynir fabrikası Yörsanın kurucusu Yörük ailesi mensubu Teoman Yörük, iflas sürecindeki Yörsan ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Yörük, ailesinin ardından kötü yönetildiğini öne sürdüğü Yörsanın gelinen noktada ülkeye tekrar kazandırılmasının mümkün olduğunu belirtti. Teoman Yörük, " Bilindiği üzere 15 Ocak 2014 tarihinde Dubai merkezli bir Fon olan Abraaj Capital Yörsan Gıda Mamulleri AŞnin yüzde 80ini satın aldı. Yüzde 33 olan hissemizin yüzde 20sini şirkette bırakarak azınlık ortağı olduk. 50 yıldır özveriyle, büyük fedakârlıkla o dönem hiçbir kuruluştan yardım almadan Özsermayemizle şirketimizi büyüterek binlerce ve dolaylı olarak 10 binlerce kişiye ekonomik değer oluşturan bu güzide firmamızda hisselerimizin çok büyük kısmını bırakarak ileri seviyelere taşıma hayali içindeyken maalesef tecrübesiz yönetim kadrosuyla 5 yılımızı geçirmek zorunda kaldık. Fakat satış sürecinden itibaren yanlış uygulamalara karşı çıkmamıza rağmen sözümüz dinlenmemiş, söz verilen yönetimsel birliktelikten uzak bir şekilde işten anlamayan profesyoneller getirilmiş ve tüm muhalefet şerhlerimize rağmen, tarafımıza itibar edilmemiş ve maalesef şirket kısa bir süre içinde finansal zorluğa girmiştir ifadelerini kullandı.
Yörsanın eskisinden daha iyi bir duruma gelecek potansiyeli olduğuna inancımız tamdır
Bu durumdan dolayı şirket yöneticileri ve ABRAAJ hisse temsilcileri hakkında ceza davaları ve birçok davalar ikame etmiş olup davalar halen devam etmektedir diye devam eden Yörük, şunları kaydetti.
Şirketin konkordato sürecine girdiği Eylül 2018 tarihinden bu yana içinde bulunduğu durumdan kurtulması için finansal kaynak bulma ve şirket hisselerini satın alma çabalarımız maalesef olumlu sonuçlanmamıştır. Geldiğimiz noktada devir tarihinde bıraktığımız 74 milyon dolarlık hisse değerimizin yok olması ile birlikte mağdur olan çalışanlarımız, binlerce süt üreticimiz, lojistik hizmet veren emekçilerimiz ve sayamadığım bir sürü firma mağduru kişiler bu elim olay nedeniyle zarar uğramıştır.
Sektörün muhatapları olan süt üreticileri, üretici temsilci birlik ve kooperatifleri, tedarikçiler, lojistik katkı sunan firmalar vs. gibi birçok kesimden bizim yapacağımız bir girişime destek olunacağına dair net mesajlar aldık ve alıyoruz. Uygun hukuki, mali ve finansal koşullar oluştuğunda, şirketin eskisinden daha iyi bir duruma gelecek potansiyeli olduğuna inancımız tamdır. Biz süt ürünleri sektöründe 50 yıllık tecrübeye sahip bir aileyiz. Dolayısıyla yaşanan mağduriyetlerin ortadan kaldırılması ve yeniden yaşanmaması için muhakkak tecrübelerimizden faydalanılması gerekir. Deneme yanılma yaklaşımlarla iş yapıldığında yıkımların çok şiddetli olduğu Yörsanın son 5 yıllık tarihinde tecrübe edilmiştir. Sektörün kendi dinamikleri içinde ne yapacağını çok iyi bilen tecrübeli eller bir yana itilip yine aynı şekilde hareket edildiği takdirde tarihin tekerrür edeceği konusunda hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bu bakımdan yeni süreçte hali hazırda hissedar olan kurucu aile ile birlikte hareket edilmesi şirketin devamlılığı ve sürdürebilirliği bakımından temel konulardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu işin ehli biziz; Yörsana talibiz."
Yörsanda son durum
İstanbul Sanayi Odasının açıkladığı en büyük 500 sanayi kuruluşu listesine de giren Yörsanın temeli 1964 yılında Yörükler Gıda Limited Şirketi olarak atıldı. 1984 yılında Türkiyenin ilk beyaz peynir fabrikasını kuran Yörük Ailesi, 5 yıl önce özel sermaye fonu Dubai merkezli Abraaj Groupa sattı.
Balıkesirin Susurluk ilçesinde üretimde bulunan Yörsan fabrikası 1 yıl kadar önce konkardato ilan etti. 2019 yılının Ocak ayında ise Yörsan Gıdanın Dubaili ana hissedarı için iflas davası açıldı.