Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tağşiş ve taklit yapılan gıdalar arasında balın ilk sırada yer aldığını belirterek vatandaşın sağlığıyla oynayanların, hakiki arıcılarımın emeğini çalanlara asla ve asla müsaade etmeyeceklerini ve bu konuyu ciddi anlamda gündemlerine aldıklarını söyledi.
Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Gümüşhaneye gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme toplantısında sektör temsilcileriyle buluştu.
Ramada Gümüşhane otelde gerçekleşen programda konuşan Bakan Pakdemirli, Gümüşhaneye son 17 yılda 210 Milyon Lira tarımsal destek verdiklerini, 26,2 Milyon Lira yem bitkileri desteği ödediklerini ve 140 bin dekar alanda mera ıslah çalışmasını tamamladıklarını söyledi.
Vatandaşın sağlığıyla oynayanların, hakiki arıcılarımın emeğini çalanlara asla ve asla müsaade etmeyeceğiz
Bakan Pakdemirli, gerek fiyatı gerekse üretim ve tüketim miktarları dikkate alındığında tağşiş ve taklit yapılan gıdalar arasında balın ilk sırada yer aldığını belirterek, 2020 yılında düzenleyeceğimiz bal çalıştayı ile arıcılık ve bal sektörünü tümüyle ele alacağız. Özellikle bal taklit ve tağşiş laboratuvarları altyapısının güçlendirilmesi konusunda çalışmalara başladık. Son dönemde ciddi anlamda gündemimize aldığımız taklit ve tağşiş konusunda para cezalarının artırılması gerektiğini düşünüyorum. Vatandaşın sağlığıyla oynayanların, hakiki arıcılarımın emeğini çalanlara asla ve asla müsaade etmeyeceğiz dedi.
Emeklerinizi siyaset malzemesi asla yapmayacağız ve yaptırmayacağız
Tarım ve Orman Bakanı olduğu sürece hiçbir zaman hasat döneminde ithalata izin vermediğinin altını çizen Bakan Pakdemirli, Bu konu çok çarpıtılıyor. Hiçbir zaman da izin vermeyeceğiz. Sizlerin alın teri ve emeği bizler için çok önemli. Emeklerinizi siyaset malzemesi asla yapmayacağız ve yaptırmayacağız. Gümüşhaneye biz ne kadar hizmet götürürsek az. Bütçe görüşmelerinde Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle 2020 yılı tarımsal desteklemelerimizi bir önceki yıla göre yüzde 36 artırdık. Böylece toplam bütçemizin yüzde 54,5unu yani 22 milyar lirasını tarımsal desteklemelere ayırmış olduk. Çiftçilerimize hayırlı olsun şeklinde konuştu.
Verilen bu destekler ve yapılan çalışmalar neticesinde 56 Milyon Lira olan bitkisel üretim değerini 17 yılda, 5,6 kat, 83 Milyon Lira olan hayvansal üretim değerini de 7,6 kat artırdıklarını kaydeden Bakan Pakdemirli, Orman ve Su alanlarında da son 17 yılda toplam 2,6 Milyar liralık yatırım yapıldığını belirtti.
Kelkit Tarıma Dayalı İhtisas Besi Bölgesi Doğu Karadenizin et üretiminin can damarı olacak
Gümüşhaneye Doğu Karadeniz Bölgesi et üretiminin can damarı olarak tanımladığı, Kelkitte 536 bin metrekare alanda kurulacak olan Tarıma Dayalı İhtisas Besi Bölgesi projesini müjdeleyen Bakan Pakdemirli, Bu alanda 124 adet işletme faaliyet gösterecek. Bu işletmelerde 7 bin 850 büyükbaş besi hayvanı yetiştirilecek, bölgenin ve civar illerin et ihtiyacının büyük bir kısmı karşılanacak. Ayrıca bölgede yem fabrikası, et entegre tesisi ve biyogaz tesisleri de kurulacak, 140 milyon Lira yatırım yapılacak. Bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak bu proje ile 750 kişiye istihdam sağlanacak. Bugün de bu projemizin tarafımdan tüzel kişiliğinin onaylanacağının müjdesini vermek istiyorum dedi.
Çobanlık mesleğinin cazip hale getirilmesi ve desteklenmesi amacıyla 2014 yılından itibaren Çoban İstihdam Desteğinin uygulandığını hatırlatan Bakan Pakdemirli, Sertifika sahibi ve 5 ay SGK primlerini yatıran çobanlara işletme başına 5 bin lira destek verildiğini belirtti.
Bakan Pakdemirli, sulama projelerinin de hız kesmeden devam edeceğini belirterek, Yapımına başladığımız ve başlayacağımız barajlarımız ile sulama tesislerimizden olan Çambaşı Barajı, Sökmen Barajı, Ünlüpınar Barajı, Babuş Barajı, Konak Barajı ile inşallah Gümüşhanede sulanmayan arazi bırakmayacağız diye konuştu.
Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek ve Belediye Başkanı Ercan Çimenin de birer selamlama konuşması yaptığı program daha sonra basına kapalı olarak devam etti.