İzmirin Ödemiş ilçesinde meşhur iki tür peyniri için marka tanıtım toplantısı yapıldı. Ödemişte günlük bin 500 ton süt üretildiği, sütte katma değerli ürünler ortaya konulması gerektiği belirtildi.
Ödemiş Ticaret Odası, ilçede üretilen iki tür peynir için marka tanıtım toplantısı düzenledi. Belediyenin Ahrandı Tesislerinde yapılan toplantıya Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, Ödemiş İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş, Prof. Dr. Nevzat Artık, siyasi parti temsilcileri, oda başkanları, kooperatif başkanları, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, sektör temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Toplantıda günlük bin 500 ton süt üretilen ilçenin sütü katma değerli ürünlere çevirmesi ve markalaşmaya önem vermesi gerektiği vurgulandı. Konuşmacılar, 29 Ekimde Ödemişte 2 bin kişinin zeybek oynamasını hatırlatarak, aynı coşku ile çalışmalar yapılması gerektiğini söylediler.
Süt üretiminde Türkiye 8inci sırada
Toplantının sunuculuğunu Tarım Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı İsmail Uğural yaptı. Uğural, Ödemişin tarım ve hayvan üretimi konusunda başkent sıfatını hak ettiğini söyledi. Türkiyede 270 milyon süt ineği bulunduğunu belirten Uğural, bu kapasite ile 600 milyon ton süt üretiminin gerçekleştirildiğini söyledi. Dünyadaki süt üretiminde Hindistan ve Amerikanın başı çektiğini belirten Uğural, Türkiyenin 22 milyon ton ile 8inci sırada yer aldığını söyledi.
Türkiyenin yakın zamanda hububat ekonomisinden süt ekonomisine evrildiğini ifade eden Uğural, Bizim için her ikisi de önemli. Fakat artık sütte de katma değer meydana getiren ürünler ortaya koymamız gerekir. Dünyada süt ürünlerinden 200 milyar dolar gelir elde edilirken, 32-33 milyar doları Türkiyeye ait. Üretmek yetmiyor; bu konuda mutlaka katma değer ortaya koyan peynir ve yoğurt türü ürünler elde etmemiz gerekiyor diye konuştu.
"İşleme ve ihracat yapamazsak ürettiklerimizi değerlendiremeyiz"
Türkiyenin 54 milyon ton yaş sebze ve meyve üretimi bulunduğunu belirten Uğural, şöyle devam etti:
Bunun ancak 3 milyon tonunu ihraç edebiliyoruz. İşleme ve ihracat yapamazsak ürettiklerimizi değerlendiremeyiz. Tarımda markalaşma, standart ve coğrafi işaret önemli. Katma değer ortaya koyan ürünler elde edemezsek üretimimiz bir süre sonra dert olur. Türkiyede arz talep dengesi bozuldu. Süt üretiminin sınırlandırılması gerekir. Mandıracılık, sanayiciliktir. Sanayici teknolojiyi kullanmasını bilmeli, hammadde halindeki sütü mutlaka en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Türkiye, potansiyel olarak peynir üretiminde iftihar edilecek durumdadır. Ödemişin bu konuda adım atması ve kendisini ispatlaması gerekiyor."
"Ödemiş, güzel zeybek oynuyor ama değerlerine sahip çıkamıyor"
Uğural sözlerini şöyle sürdürdü:
Türkiyede 22 milyon ton süt üretimi var. Bunun yüzde 10u İzmire ait. Yani 2.2 oranında; 6 bin ton. Ödemiş, İzmirin dörtte bir oranında sütü üretiyor. Ödemiş, güzel zeybek oynuyor ama değerlerine sahip çıkamıyor. Ödemiş Ticaret Odası yepyeni bir hamle yaparak bir milat, dönüm noktası oluşturdu. O açıdan Ödemiş Ticaret Odamızı tebrik ediyor, teşekkür ediyorum. Hollandanın dört misli fazla tarımsal fazlasına sahibiz. Fakat Hollandadaki üretim potansiyelini yakalamış değiliz. Fiyat ve kalite bakımından adamlar en gelişmiş seviyeye ulaşmışlar. Bunları incelemeli ve dersler çıkarmalıyız. Dünyanın öbür ucundaki Yeni Zelanda 15 bin ton bal üretiyor. Bunun 12 bin tonu ihraç ediliyorlar ve bu çok özel balın 1 kilosu 100 dolar. Oysa bizim de kestane ve çam balımız var ama bunu ihraç edemiyoruz. Burada kalite, marka ve coğrafi işaret sorununuz var. Artık tarımda bir yerlere gelmemizin zamanı geçiyor.
"Türkiyeye ve dünyaya pazarlamak istiyoruz"
Türkiye Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş şunları kaydetti:
Bugün burada Ödemişin teneke tulumu ve tulum lor peynirini tanıtmak amacıyla buluştuk. Ödemiş ürünleri artık markalaşma yolunda. Dünyanın en verimli ovasında yaşıyoruz. Çok fazla ürünümüz var ama tanıtım eksikliğimiz nedeniyle bunun karşılığını tam anlamında alamıyoruz. Biz odada göreve geldikten sonra hemen süt ve hem de peynir üzerine çeşitli toplantılar yaptık. O toplantıların sonucunda marka konusunda yoğun çalışmalar gerçekleştirdik. Marka denilince aklımıza ayırt edici özellik geliyor. Bir kurum mutlaka bunu denetlemeli. Ortaya çıkan ürünler sıkı bir denetimden geçirilmeli. Hep bunları konuştuk. Her iki peynir türümüz için tescilimizi almış durumdayız. Bundan sonra hızla bu marka ve logomuzla peynir üretip Türkiyeye ve dünyaya pazarlamak istiyoruz. Gelecek zamanda da Kirazın Çavuşdağı fasulyesi, Ödemişin çekişte zeytini, köftesi, ipeği, tostu, töngül pidesi, Bozdağ köpük helvası, Ödemiş ekmek dolması ve Beydağ simit dürümü ürünleri ile ilgili patent başvurularımız olacak."
"Ödemişi peynirin başkenti yapacağız
Ödemişli süt üreticisi Fatih Uğuralp ise Ödemişin son 10 yılda süt ve peynir üretimi konusunda hızla yol aldığını belirterek, Bugün ilçemizde günlük bin 500 ton süt üretiliyor. Bunun 500 tonunu ürüne dönüştürüyoruz. Sütte yüzde 3lük bir üretim kapasitemiz var bunu yüzde 5e yükseltmek için çaba gösteriyoruz. Ödemişi peynirin başkenti yapacağız dedi.
"Peynir kültürü oluşturmalıyız"
Prof. Dr. Yavuz Öztürkler ve avukat Metin Öztürk de, Türkiye çapında yaptıkları peynir araştırmalarını yollarda çektikleri ilginç fotoğraflarla anlattı. Türkiyede peynir konusunda Kars ve Balıkesirin yarış halinde olduğunu gördüklerini belirten Öztürkler, Amerikanın Kaliforniya bölgesinde de bir zamanlar büyük bir süt krizi çıktı ama bunu ilgili, yetkili ve uzman kişiler bir araya gelerek çözdüler. Biz de şimdi aynı aşamadayız. Peynir kültürü
oluşturmalıyız. Mitoloji, felsefe ve kültürü kaynaştırmalı, bu konuda ortak bellek oluşturmalıyız diye konuştu.
"Tarımda da artık takım oyunu çıkarmalıyız
Prof. Dr. Nevzat Artık ise, Gıda Güvenliği ve Güvencesi başlıklı sunum yaptı. Tarım Şurasındaki çalışmaları anlatan Artık, şuranın çok verimli geçtiğini belirterek, "Katma değeri yüksek ürünler çıkarmalıyız. Büyük bir caddede zeybek oynadığınızı gördüm. Bundan çok memnun oldum. Tarımda da artık takım oyunu çıkarmalıyız dedi.
"Ürettiğimiz peynirin yüzde 95i güvenli ve kaliteli"
İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş konuklara teşekkür ederek, İlçemizde 30 civarında mandıra var. Ürettiğimiz peynirin yüzde 95i güvenli ve kaliteli. Bizim başka illerin peynirlerine ihtiyacımız yok. Ödemiş kısa sürede Türkiyenin peynir başkenti olacak ifadelerini kullandı.
Programın son konuşmacısı Ödemiş Kaymakamı Fikret Kasım Dayıoğlu da programı düzenleyenlere teşekkür ederek, çalışmalarında başarılar diledi.