Niğdede üretilen ve dünya standartlarında kurulan tesiste paketlenen Kantalup Kavunu ihracatına başlandı.
Orta Amerika ve Avrupanın bazı ülkelerinde yetiştirilen kantalup, Uzak Doğu ve Avrupada büyük ilgi gören bir kavun türü.
Türkiyede 2014 yılına kadar üretimi bulunmayan kantalup kavununun farkı ise yola dayanıklı, raf ömrü uzun ve daha yoğun aroması bulunan egzotik bir tür olması.
Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınma Desteği Projesi kapsamında desteklenerek inşa edilen tesiste 500 dekar alanda üretilen kantalup ve çekirdeksiz karpuz işleniyor ve paketleniyor.
Niğdede üretilen Singapur, Dubai, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelere ihraç edilen kantalup daha çok meyve salataları ve smoothielerde tercih ediliyor.
Tesiste incelemelerde bulunan Niğde İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, artan ürün çeşitliliği sayesinde dış pazara girmeye, dünyayla rekabet etmeye başlanıldığını söyledi.
Baş ; Bakanlığımızın yüzde 50 hibe destekleri kapsamında 12.etapta desteklediğimiz ve faaliyete geçirdiğimiz bir tesis. Dış pazarda rekabet edebilmek adına bu tür tesislerimizin faaliyete geçmesi gerekiyor. Bu tesisimizden 12. Etapta 2 milyonluk bir projelendirme maliyeti vardı bunun yüzde 50sini yani 1 milyonunu bakanlığımız kırsal kalkınma yatırımlarından hibe olarak verdi.dedi.
Tesisin Hollanda, İngiltere, Singapur, Dubaiye ürün gönderdiğini söyleyen Asım Baş bundan sonra da bu tarz tesisleri faaliyete geçirmeye çalışacaklarını belirtti.
Ürün hakkında bilgi veren Tesis Yönetici Ortağı ve Genel Müdürü Ersan Yazgan; Bu ürün dünyada çok geçerli ve Türkiyedeki geleneksel ürünlerimizden biraz daha farklı. Türkiyede 2014 yılına kadar üretimi bulunmamaktaydı. Farkı yola daha dayanıklı, raf ömrü uzun ve daha aromatik bir ürün olması dedi.
Kantalupun daha çok meyve salataları ve smoothielerde kullanıldığı için Avrupada ve Uzak Doğuda çok ilgi gördüğünü söyleyen Yazgan ; En çok Orta Amerika ve Avrupanın bazı sayılı ülkelerinde yetişen bu ürünü biz her ne kadar kavun diye adlandırsak da yurt dışında kantalup olarak ayrı bir egzotik bir meyve olarak isimlendiriliyor. Ürün Niğde gibi bir bölgede bu üretildiğine göre Türkiyede bir çok bölgede bu üretilebilecek durumda. Biz bu farklılığı görüp çalışmalar yaptık. Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında paketleme tesisi ve soğuk hava deposu inşa ettik ve buradan şuanda başlangıç olarak 4-5 ülkeye ihracatlara başladık. Bugün itibariyle Singapur, Dubai, Hollanda ve İngiltereye ihracatlarımız devam ediyor.Farklı pazarlardan da talepler de geliyor fakat şuan kendimizi geliştirme aşamasındayız gelişim tamamlanınca farklı ülkelere de ihracatlara başlayacağız dedi.
Böyle yatırımların yatırımcının tek başına yapabileceği şeyler olmadığına dikkati çeken Yazgan, Bakanlıktan Kırsal Yatırım Desteği Projesine projemizi sunduk. Türkiyedeki tek kavun ve karpuz boylama tesisi olduğu için projemiz kabul gördü ve bakanlık, tarım il müdürlüğü aracılığıyla bu tesisi çok kısa sürede inşa edip aktif hale getirdik dedi.