Mobilya sektöründe gerçekleştirilen geniş çaplı denetimlerde 17 bin 258 mükellef incelendi, kayıt dışı faaliyetler tespit edilerek 53 milyon lira ceza kesildi. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, denetimlerin artarak devam edeceğini belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mobilya sektöründeki tüm üretim zincirini kapsayan geniş çaplı bir denetim gerçekleştirdi. Ham maddeden mamul ürüne kadar üretim sürecinde yer alan tüm sektörler bu denetim planına dahil edildi. Bu kapsamda, ağaç ve orman ürünleri toptan satışı, ham mobilya imalatı, kesim, boya, vernik gibi fason iş yapanlar, hırdavatçılar, kumaş ve sünger gibi yardımcı ürünleri satanlar ile avize, cam, aksesuar, halı, kilim, perde ve mobilya satışını toptan ve perakende gerçekleştirenler denetlendi.
Kayıt Dışı Faaliyetlere Sıkı Denetim
Denetimlerde, kayıt dışı faaliyetler, işletmeye ait olmayan POS cihazı kullanımı, IBAN aracılığıyla yapılan tahsilatlarda belge düzenlenmesi gibi pek çok kritik nokta kontrol edildi. Ayrıca, doğru KDV oranlarının uygulanması, kayıt dışı işçi çalıştırılması ve iş yeri kira bedelinin banka kanalıyla ödenmesi gibi hususlar da titizlikle incelendi.
Bir Ayda 53 Milyon Lira Ceza
Denetimler sonucunda, mobilya ve ilgili sektörlerde faaliyet gösteren 17 bin 258 mükellef incelendi ve yaklaşık 53 milyon lira ceza kesildi. Denetimlerde, 42,3 milyon lira hasılatın kayıt dışı bırakıldığı tespit edildi. Ayrıca, 61 mükellefte KDV oranlarının uygulanmasına ilişkin uyumsuzluklar bulundu.
Mükellefiyet Kaydı Olmayan İş Yerleri Tespit Edildi
463 iş yerinin mükellefiyet kaydı olmadan faaliyet gösterdiği tespit edilirken, 52 işçinin kayıt dışı çalıştırıldığı görüldü ve bu durum Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirildi. Ayrıca, 4 bin 727 mükellefin başkasına ait IBAN'ı kullanarak tahsilat yaptığı, 61 mükellefin de işletmeye ait olmayan POS cihazı kullandığı belirlendi.
Denetimlerin Devamı Gelecek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerle ilgili yaptığı açıklamada, gerekli tüm denetim ve yoklama çalışmalarının, mükelleflerin tamamen kayıt altına alınmasına kadar süreceğini belirtti. Şimşek, kayıt dışı faaliyetlere yönelik mücadelenin dozunu artıracaklarını vurgulayarak, "Çok kazanandan ve kayıt dışı olandan vergi almak için ne gerekiyorsa yapacağız." dedi. Şimşek, dürüst mükelleflerin her zaman yanında olduklarını ve denetimlerin her sektörde artarak süreceğini ifade etti.
GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL