Merkez Bankası rakamları açıkladı, dolarda yıl sonu beklentisi değişti! Yeni rakama dikkat

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Merkez Bankası rakamları açıkladı, dolarda yıl sonu beklentisi değişti! Yeni rakama dikkat
#Ekonomi | Haber Merkezi
16 Ağu 2024 / Cum 18:05
2 dk okuma / 1.496 Kez Okundu
| | |

Merkez Bankası’ndan gelen rakamlardan sonra dolar/TL kuruna ilişkin beklentiler de değişmeye başladı. Peki yıl sonu dolar kuru ne kadar olacak? İşte dolara ilişkin son beklentiler…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi’nden gelen yeni rakamlar, piyasalara ilişkin beklentileri değişti. Bir süredir bekleten bu anketin sonuçlarına göre, Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) yıl sonu artış beklentisi yüzde 43,31 olarak kayda geçti. Aynı zamanda dolara ilişkin de beklentilerin yer aldığı TCMB’nin bu anketi, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 69 katılımcıyla yapıldı. Ağustos ayı tahminlerinin yer aldığı bu ankette, yıl sonu dolar beklentisinde de yeni rakamlar ortaya çıktı. Peki yıl sonu dolar kuru ne kadar olacak? İşte dolara ilişkin son beklentiler…

YIL SONU DOLAR BEKLENTİSİ DÜŞTÜ

Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi de ortaya çıktı. Yıl sonu dolar beklentisinde düşüşe giden katılımcılar, rakamı 37,3667'den 37,2760'a düşürdü. Ancak 12 ay sonrası dolar/TL beklentisinde yükseliş öngörüldüğü ortaya çıktı. 41,5175'den 42,0348'e çıkan 12 ay sonrası dolar için öngörülerinin ardından katılımcılardan cari artış için de açıklama geldi.

CARİDE BEKLENTİ SABİT KALDI

Cari yıl için Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) artış beklentisinde herhangi bir değişikliğe gitmeyen katılımcılar, beklentilerini yüzde 3,4'de sabit tuttu. Bu rakamı gelecek yıl için ise yüzde 3,5'e düşüren katılımcılar, TCMB'nin politika faizine ilişkin cari ay sonu beklentisini yüzde 50 olarak belirledi. Profesyonellerin 3 ay sonrası için beklentisi yüzde 48,10'a düşerken, 12 ay sonrası için politika faizi beklentisi ise yüzde 34,57'den yüzde 33,30'a düşürüldü.

TÜFE İÇİN PROFESYONELLER ARTIŞ DEDİ

TCMB’nin geçen ay gerçekleştirmiş olduğu ankete göre yüzde 2,17 olan TÜFE beklentisi, ağustos ayında gelen rakamlarla birlikte arttı. Bu anket döneminde yüzde 2,55 beklentiye giren profesyoneller, cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisini ise yüzde 42,95'den yüzde 43,31'e yükselttiklerini bildirdi. Ayrıca TÜFE'de artış beklentisi 12 ay sonrası için gerildi. Geçen ay yüzde 30,02 diyen profesyoneller, bu ay yüzde 28,71'e derken; 24 ay sonrası için ise beklentilerini yüzde 19,32'den yüzde 19,30'a çektiklerini duyurdu.

Anket
GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.
sanalbasin.com üyesidir