Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Sporculara Kırmızı Kart:

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Hazine ve Maliye Bakanlığı
#Ekonomi | Haber Merkezi
08 Eki 2024 / Sal 19:14
2 dk okuma / 177 Kez Okundu
| | |

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yüksek gelir elde eden ancak gelirini beyan etmeyen sporculara yönelik denetimlerini artırdı. Son üç yılda 5 milyar lira kayıt dışı gelir belirlendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yüksek gelir elde eden ancak gelirini beyan dışı bırakan sporcuları yakın takibe aldı. Farklı spor dallarında 1900 kişinin ücretini inceleyen Bakanlık, son 3 yılda yaklaşık 5 milyar liralık kayıt dışı gelir saptadı.

KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELE
Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmalarına devam ediyor. Farklı sektör ve meslek kollarında denetimlerini sürdüren Başkanlık, beyan dışı bırakılan yüksek tutarlı sporcu ücretlerine ilişkin özel bir çalışma başlattı.

SPORCU ÜCRETLERİ ÜZERİNDEKİ DENETİM
sporcuların aldığı yüksek ücretlere ilişkin beyanda bulunup bulunmadığı kontrol ediliyor. 2021, 2022 ve 2023 yıllarında futbol, basketbol ve voleybol branşlarında oynayan profesyonel sporculara kulüpler tarafından ödenen ücretlerden bazılarının beyan dışı bırakıldığı tespit edildi.

VERGİ KAYIPLARI VE GEREKEN YÜKÜMLÜLÜKLER
gelir vergisi Kanunu uyarınca, kulüpler sporculara ödediği ücretlerden vergi kesintisi yapıyor. Eğer sporcuların elde ettiği ücret geliri, gelir vergisi tarifesinin 4'üncü dilimini aşıyorsa, beyanname vermeleri ve artan oranlı hesaplanan vergi ödemeleri gerekmektedir.

Yürütülen çalışmada 1900 sporcu analiz edildi. Gelir İdaresi Başkanlığı verileri, kulüplerin beyanları, sözleşme bilgileri ve basında yer alan haberlerle çapraz kontrol yapıldı. Sonuç olarak, 2021-2023 yıllarında büyük vergi kayıpları saptandı.

sporcular İZAHA DAVET EDİLECEK
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığının söz konusu sporcuları izaha davet edeceğini ve beyan dışı bırakılan kazançlarının beyan edilmesini isteyeceğini bildirdi. Şimşek, "İzaha davet kapsamında gerekli yükümlülükleri yerine getirmeyen sporculardan ödenmeyen vergi cezalı şekilde talep edilecektir." dedi.

Maliye olarak "çok kazanan ancak düşük gelir beyan edenlerin" kapısını çalmaya devam edeceklerini belirten Şimşek, kayıt dışı olan gelirlerden vergi almak için gerekli tüm adımları atacaklarını vurguladı.

Anket
GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.
sanalbasin.com üyesidir