Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, Üniversite mezunlarımızın iş gücü piyasasına dahil olma oranı ve rakamlarıyla Avrupada hiçbir ülkeyle mukayese edilemeyecek bir artışı gösteren Türkiyeden bahsediyoruz dedi.
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinin işbirliği ile istihdama katkı sağlamak hedefiyle İŞKURun yeni hizmet birimi olan İş Kulübü, Boluda geniş katılımlı bir törenle açıldı. Açılışa, Bolu Vali Yardımcısı Ahmet Atılgan, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, üniversite birim ve daire müdürleri katıldı.
Bir yılda 1 milyon 482 bin kişiyi işe yerleştirdik
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, özellikle üniversite mezunlarının işe yerleştirme oranlarında artış olduğunu belirterek, Türkiyenin iş gücü piyasasının en etkin unsurlarından biri olan kamu istihdam kurumu İŞKUR, değişim dönüşüme ayak uydurabilme adına son dönemde aktif iş gücü programlarına, eğitim programlarına, farkındalık programlarına ağırlık vermek suretiyle 2000li yılların başında bir yılda 20 binler civarında insanı işe yerleştirirken, bugün itibariyle 1 milyon 482 bin kişiyi işe yerleştiren bir kurum haline gelmiştir. Yine üniversite öğrencilerimiz için bir kısım çevreler her ne kadar umutsuzluk tohumu ekme gayreti içerisinde olsa da Türkiyede tüm kesimlerin iş gücüne katılımı ve istihdam oranlarında son yıllarda müthiş bir artış söz konusudur. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi rakamları 2007-2018 yıllarının bütüncül değerlendirmesini yaptığımızda, üniversite mezunlarımızın iş gücü piyasasına dahil olma oranı ve rakamlarıyla Avrupada hiçbir ülkeyle mukayese edilemeyecek bir artışı gösteren Türkiyeden bahsediyoruz. 4 milyon 506 bin 500 üniversite mezunumuz iş gücü piyasasına dahil oluyor ve bunların 3 milyon 840 bin 400 tanesini istihdam eden bir Türkiyeden bahsediyoruz dedi.
Üniversite mezunlarının istihdam oranı yüzde 70
Türkiyedeki üniversite mezunlarının iş gücüne katılım oranı Almanyanın üzerinde olduğunu kaydeden Uzunkaya, Yine aslında bu gerçeği görebilmek için 2002 yılında iş kulübü açılışını yaptığımız Boluda, işe yerleştirme faaliyetimiz olarak 100 sayısına ulaşmakta zorluk çekerken, bugün Boluda 1 yıl içerisinde 7 bin 200 kişiyi işe yerleştiren bir İŞKURdan, üniversite mezunu 10 kişiyi işe yerleştiremezken binin üzerinde üniversite mezununu işe yerleştiren İŞKURdan, birileri istediği kadar ifade etse de üniversite öğrencileri 2 tercihten birisini yapmak durumunda, okul okuyarak mı yoksa okumayarak mı işsiz kalalım denilse de, gençlerimiz bilmeli ki Türkiyedeki üniversite mezunlarının iş gücüne katılımı oranı Almanyanın bile üzerindedir. Son süreçte baktığımızda Almanyada üniversite mezunlarının iş gücü katılımında 1.8lik düşüş olmasına rağmen, Türkiyede yüzde 3lük bir artışla yine istihdam oranındaki yükselişle, iş gücü piyasamızda normal katılım yüzde 54ün olduğu bir yerde üniversite mezunlarında bu oran yüzde 80dir. İstihadam oranları yüzde 47,4ken, üniversite mezunlarının istihdam oranları yüzde 70dir şeklinde konuştu.
Uzunkayanın konuşmasının ardından Abant İzzet Basyal Üniversitesi Yüksekokulunda bulunan İş Kulübü kurdele kesimiyle açıldı.