Çanakkalenin Biga ilçesinde yapımı süren ve 15 gün içinde faaliyete başlaması beklenen "Bal Mumu ve Arı Keki Tesisi", Çanakkalede bulunan 80 bin arı kovanını besleyecek.
Çanakkalede bir ilk olan ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) desteği ile Bigada yapılmakta olan tesisin makinelerinin montajına başlandı. Tesis bin 600 ton bal, 500 kilogram polen, 40 kilogram arı sütü, 70 ton bal ve ba mumu üretimi ile 80 bin kovanın bulunduğu Çanakkalede arıcılık sektörünün temel ihtiyacı olan kek ve petek üretimine başlayacak. Diğer illerden alınan kek ve petek, artık Çanakkaleden üreticiye dağıtılacak.
Açılışa hazırlanan tesisle ilgili bilgi veren Çanakkaleli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, bu projeyi hayata geçirmeyi uzun zamandır hedeflediklerini vurgulayarak, Bal mumunu arılar her yıl muntazaman üretiyor. Fazlaları tekrar geri dönüşüme giriyor. Tekrar eritiliyor. Eritildikten sonra tekrar basılıp arıcılara veriliyor. Dolayısıyla bunun geri dönüşümünün sağlıklı bir şekilde yapılması gerekiyordu. Buna Çanakkaledeki bütün arıcıların ihtiyacı vardı. Ama biz bunu maddi imkansızlıklar sebebiyle dışarıdan, genellikle güneyden temin ediyorduk. Artık kendi tesisimizle kendi imkanlarımız ile yapmayı kararlaştırdık. Bu konuda TANAP bize destek veriyor. Boru hattının geçtiği yerlere sosyal içerikli destek veriyorlar. Biz de bu konuda kendilerine müracaat ettik. Onlar da projemizi incelediler ve olumlu gördüler şeklinde konuştu.
Çanakkalede yaklaşık 80 bin kovan var
Tesisin Çanakkaleli arıcılara büyük katkı vereceğini aktaran İleri, Çanakkalede yaklaşık 80 bin kovan var. Bu 80 bin kovanın sağlığı çok önemli. Arılarımızı sağlıklı hale getirmek istiyoruz. Sağlıklı arı, kaliteli bir üretim anlamına geliyor. Bal mumunun sağlıklı bir şekilde geriye dönüşümü olması lazım. Bu bizim özendiğimiz bir konuydu. Onu da artık kendimiz yapacağımız için heyecanlıyız. Arıcılarımıza da katkı vereceğine inanıyorum dedi.