Bankalar Artık Kredi Kartı Limitlerini SGK Gelirine Göre Belirleyecek

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Bankalar Artık Kredi Kartı Limitlerini SGK Gelirine Göre Belirleyecek
#Ekonomi | Haber Merkezi
09 Eyl 2024 / Pzt 10:24
2 dk okuma / 252.204 Kez Okundu
| | |

OVP kapsamında kredi kartı limitleri artık SGK'daki gerçek gelirlerle belirlenecek. Bankalar, kredi kartı limitlerini belirlerken SGK verilerini kullanacak ve bu yeni düzenleme enflasyonla mücadelede önemli bir adım olacak.

Faiz oranlarının artırılmasıyla birlikte para ihtiyacını karşılayamayan birçok kişi kredi kartlarını kullanmaya devam etti. Ancak enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartı kullananlar için OVP'den yeni bir önlem geldi. SGK sistemi bankalara açılarak, kredi kartı limitleri SGK'daki gerçek gelire göre belirlenecek.

Yeni düzenlemeyle birlikte SGK kapsamında toplanan veri setleri ile Risk Merkezi veri setlerinin entegrasyonu sağlanacak. Bu adım, iç talebi dengelemek, enflasyon beklentilerini çıpalamak ve cari açığı azaltmak amacıyla bireysel krediler ve hedefli olmayan ticari kredilerde seçici miktarsal sıkılaştırma politikalarının bir parçası olarak uygulanacak. Kredi kartlarına getirilmesi öngörülen 'SGK ayarı' ile birlikte, kredi kartı limitleri SGK'daki gerçek maaşlara göre belirlenecek.

Türkiye Gazetesi'nde yer alan bilgilere göre, bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşen kişi sayısında ciddi bir artış yaşandı. 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yasal takibe düşen kişi sayısı %41 artarak 1.063 bin kişiye ulaştı. Bu da hükûmetin yüksek enflasyonla mücadelede kredi kartlarını dizginlemesi gerektiğini açıkça ortaya koydu.

2006 yılında SGK'da yapılan reformlarla birlikte, SGK, ülkenin en büyük veri ambarı sistemine sahip oldu. SGK verileri, bankalar tarafından kredi kartı başvurularında ve limit artırımlarında kullanılacak. Bu sistemle birlikte, gerçek gelirlerin altında maaşlar SGK'ya bildirilen kişiler, kredi kartı limitlerini artırmak için işverenlerine baskı yaparak gerçek maaşlarının SGK'ya bildirilmesini sağlayacaklar.

Bu düzenlemeyle birlikte hükûmet, bir yandan enflasyonla mücadelede talebi kısıtlarken, diğer yandan takipteki alacakların azalmasını hedefliyor. Ayrıca, SGK da kayıt dışılıktan kaynaklanan prim kayıplarının bir bölümünü telafi edebilecek.

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.