Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin büyükelçileri ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Mevcut Gümrük Birliği Anlaşmamız artık her iki tarafın da potansiyelini karşılamaktan çok uzak hale gelmiş bulunmaktadır dedi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, AB büyükelçileri ile kahvaltıda bir araya geldi. Programda konuşan Pekcan, "Hepinizin bildiği üzere uluslararası ticarette küresel ekonomi zor bir dönemden geçiyor. Gerek korumacılık önlemlerinin artışı ve küresel ticaret ortamındaki belirsizlikler ve kriz ortamıyla tanışmış olduk hep beraber. Zor bir süreçten geçiyoruz. Burada Brexit konusundaki belirsizlikler, bölgesel istikrarsızlıklar ve çatışmalar da küresel ekonomiyi olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir dedi.
Bakan Pekcan, Küresel ekonominin içinden geçtiği bu koşullarda biz, AB ile Türkiyenin ticari ve ekonomik ilişkilerinin derinleştirilmesinin ve entegrasyonunun son derece önemli olduğuna, her iki tarafın da menfaati için gerekli olduğuna da inanıyoruz ifadelerini kullandı.
Türkiye ile AB arasındaki ticari ilişkilere de değinen Pekcan, Bugün AB, Türkiyenin en büyük ticaret ortağıdır. Türkiye de ABnin 6. ticaret ortağıdır ancak tercihli ticaret anlaşması yaptığı ülkeler sıralamasına baktığımız zaman İsviçreden sonra en büyük ticaret ortağının Türkiye olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda Türkiyedeki doğrudan yabancı yatırımların en büyük payı AB ülkelerine aittir. Yüzde 66sı AB kaynaklıdır dedi.
Mevcut Gümrük Birliği Anlaşmamız artık her iki tarafın da potansiyelini karşılamaktan çok uzak hale gelmiş bulunmaktadır
Gelecek yılın Gümrük Birliği Anlaşmasının 25. yılı olduğunu hatırlatan Pekcan, Günümüz koşullarında hem Türkiye hem de AB, üçüncü ülkelerle çok daha kapsamlı ticaret anlaşmaları yapmaktadır günümüz koşulları ve gereklilikleri doğrultusunda ve mevcut Gümrük Birliği Anlaşmamız artık her iki tarafın da potansiyelini karşılamaktan çok uzak hale gelmiş bulunmaktadır. Bu durum ortaklık anlaşmamızın gerektirdiği vizyondan da çok uzak kalmaktadır diye konuştu.
Bakan Pekcan, her iki tarafın beklentilerinin ve endişelerinin karşılıklı anlayışa dayanan bir temelde ele alınarak Gümrük Birliğinin günümüz koşullarına uyumlu hale getirilebileceğini söyledi. Pekcan, Türkiyenin sürecin ilerletilmesi konusunda istekli olduğunun da altını çizdi. AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Komiseri Phil Hogan ile Aralık ayında bir görüşme gerçekleştirdiğini belirten Bakan Pekcan, Kendilerine ABnin Türkiye Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesi konusundaki dileklerimizi ilettik. Kendileri de bunun gerekliliği konusunda hemfikir olduklarını ama yetkilendirme beklediklerini bizimle paylaştılar. Ayrıca mevcut ilişkilerimizdeki bazı ticari ve ekonomik konuları da birlikte değerlendirme fırsatı bulduk. Bunlardan bir tanesi de Türkiyenin AB ülkelerinden gelen ürünlere karşı menşei belgesi araması konusunda idi. Biliyorsunuz, ABnin Türkiye dışında çok daha geniş kapsamlı STA imzaladığı ülkeler var. Biz bu önlemi, bu ülkelerden, AB üzerinden trafik sapması olmaması için bir uygulama başlatmıştık ancak bu sorunu çözmek için gerekli adımları attığımızın müjdesini sizlerle paylaşmak isterim. Bu da bizim Türkiye olarak bu anlaşmanın güncellenmesi konusunda ne de kadar kararlı ve istekli olduğumuzun bir göstergesidir aynı zamanda dedi.
Brexit konusunda da konuşan Pekcan, Türkiyenin de bir serbest ticaret anlaşması yapma yönünde uyumlu bir sürece dahil olmak istediğini vurguladı. Pekcan, Diğer bir konumuz da yetkilendirilmiş yükümlü statüsünün karşılıklı olarak tanınmasıdır. Bu da ticaretimizi kolaylaştırıcı ve ekonomik entegrasyonumuzu artırıcı yönde atılmış önemli bir adım olacaktır şeklinde konuştu.
Bakan Pekcan, Yeşil Mutabakat ile ilgili gelişmeleri de yakından takip ettiklerini ifade etti. Çelik ürünlerinde koruma önlemlerine ilişkin ise Pekcan, bu önlemlerden en çok etkilenen ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, Halbuki Türkiyenin AB ile Gümrük Birliği Anlaşması dışında kömür-çelik ürünlerine ilişkin serbest ticaret anlaşması bulunmaktadır. Bu uygulama, bu anlaşmanın ruhuna da aykırıdır dedi.
Kapılardaki kontrolümüz had safhada
Bakan Pekcan, programın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Korona virüs önlemlerine ilişkin soruya yanıt veren Pekcan, Kapılardaki kontrolümüz had safhada dedi.
Rusyanın Türkiyeden domates ithalatına yönelik kotasını 150 binden 200 bin tona çıkarma kararı almasına ilişkin de Pekcan, Rusyanın bu uygulamasının yanlış olduğunu söyledi.
Türkiye güvenilir tedarikçi konumunda
Çinden yapılan ara malı tedariklerinin Türkiyeye yönelmesi ihtimali ile ilgili soru üzerine Pekcan, Türkiye, hem güvenilir tedarikçi konumunda, hem kaliteli, hem de rekabetçi konumda. Dolayısıyla AB ülkelerine yakın olması da bir avantaj ancak bunların hepsi bir süreç dedi.