WinGlobal: Küresel Doğan StartUplar projesi ilk mezunlarını verdi. Yatırımcıyla buluşan 8 girişimin 5 tanesi ABDdeki Silikon Vadisine gidecek. Girişimciler ABDdeki melek yatırımcılara sunum yaparak kendilerini anlatacak. Programa katılan İTO Başkanı Şekib Avdagiç yaptığı konuşmada "Yenilikçi fikirleri teşvik etmezseniz, ülkeniz başka ülkelerin pazarı haline gelir. Girişimcilerimiz, orada çeşitli melek yatırım ağları ile bir araya gelecekler. Kendileri için özel olarak düzenlenen Demo Day etkinliğinde yabancı yatırımcılara projelerini anlatacaklar yatırım alma ve satış yapma fırsatı elde edecekler dedi.
İstanbul Ticaret Odasının (İTO) girişimciliği teşvik için kurduğu Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) tarafından koordine edilen ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA)nın desteğiyle gerçekleştirilen WinGlobal projesinin ilk etabında 20 girişim kabul edilerek, 16 hafta boyunca yoğun bir programdan geçirildi. Bu 16 hafta sonunda tüm süreçleri başarı ile tamamlayan 8 girişim yatırımcılarla buluştu. Yatırımcıyla buluşan 5 girişimci ABDdeki Silikon Vadisine gidecek ve melek yatırımcılara kendilerini anlatma fırsatı bulacak.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç programda yaptığı konuşmada, İTO olarak bilginin ticarileştirilmesini önemsediklerini belirterek, Bütün faaliyetlerimizin odak noktasına yerleştiriyoruz. Bunun sebebi çok basit ama bir o kadar da hayatidir dedi.
Yenilikçi fikirleri teşvik etmezseniz, ülkeniz başka ülkelerin pazarı haline gelir
Avdagiç, bilgi ve yeniliklerin ticarileşmesinin ekonomik gelişme ve büyümeyi sağlayan en kritik girişimcilik faaliyeti olduğunu söylerken, Yenilikçi fikirleri teşvik etmezseniz, onları pazarla buluşturamazsanız, ülkeniz başka ülkelerin pazarı haline gelir ifadelerini kullandı.
Tekil fikirler, girişimcilik rüzgarının olmadığı muhitlerde cılız çıkışlar olarak kalır
Bu kapsamda yetenekleri, fikir sahiplerini küresel ve evrensel bir lige hazırladıklarının altını çizen Avdagiç, Girişimcilik ya da yenilikçi fikir sahibi olmak, sanıldığı gibi tekil bir eylem değildir. Tam tersine toplu bir eylemdir. Tekil fikirler, girişimcilik rüzgarının olmadığı muhitlerde cılız çıkışlar olarak kalır. Bu yüzden biz İstanbullu paydaşlarımızla girişimcilik için toplu bir çalışmanın içindeyiz. Bunun somut örneği de, bu akşam toplanmamıza sebep olan bu projemizdir diye konuştu.
İstanbul ekonomisinin küresel ölçekte rekabet gücünü zirveye taşımayı arzu ettik
Avdagiç sözlerine şöyle devam etti: Dolayısıyla biz İstanbulu paydaşlarımızla girişimcilik için toplu bir çalışmanın gayreti içerisindeyiz. İstanbul ekonomisinin küresel ölçekte rekabet gücünü ve bölgesel çekim gücünü zirveye taşımayı arzu ettik.
Girişimcilerin küreselleşme süreçlerini kolaylaştırıyoruz
Aynı zamanda girişimcilerin küreselleşme süreçlerini kolaylaştırmayı amaçladıklarını da sözlerine ekleyen Avdagiç, Hem yurtiçi, hem de yurtdışı melek yatırım ağlarına erişmelerini sağlamayı hedefledik. Türk girişimcilerin yenilikçi fikirleriyle, teknolojik iş fikirleriyle ve yıkıcı iş modelleriyle küresel rekabette iddialı bir şekilde var olmalarını hedefledik. Bu yüzden onlara bu projeyle, 16 haftalık sıkı bir program uyguladık. Burada başarılı bulunan girişimcilerimiz, önce BTM Sahne Girişimci-Yatırımcı Buluşması etkinliğinde yatırımcıların karşısına çıkacaklar ve projelerini sunacaklar açıklamalarında bulundu.
Girişimciler, ABDde çeşitli melek yatırım ağları ile bir araya gelecekler
Eylül ayında 5 girişimciyi ABDdeki Silikon Vadisine götüreceklerini belirten Avdagiç, Girişimcilerimiz, orada çeşitli melek yatırım ağları ile bir araya gelecekler. Kendileri için özel olarak düzenlenen Demo Day etkinliğinde yabancı yatırımcılara projelerini anlatacaklar yatırım alma ve satış yapma fırsatı elde edecekler dedi.
Girişimci Acar: "Türkiyede otonom araçlarını yaygınlaştırmak istiyoruz"
ABDdeki Slikon Vadisine gitmeye hak kazanan girişimlerden RobustDyeın kurucu ortağı Kerem Acar, Türkiyede bulunan ve üç ile altı ay içerisinde silinen yol şerit boyalarını iki yıl ve üzerine kadar çıkardıklarını söyleyerek,Yaklaşık bir buçuk yıllık bir Ar-Ge sürecinden sonra, boyalarımızı İstanbul Büyükşehir Belediyesine yolluyoruz. Piyasadaki boyalarla karşılaştırıldığında aldığımız verilere göre, piyasadaki boyalardan iki kat daha sağlam çıkıyor. Aynı zamanda piyasadaki bazı boyaların sentetik olduğundan dolayı çevreye zarar verdiği biliniyor. Bu boya su bazlı ve nanoteknoloji altyapısıyla yapıldığından dolayı çevre dostu olarak biliniyor. Türkiyede bazı trafik kazalarının sebebi yol şerit boyalarının silinmesidir. Bu kazaların yüzde 27si silinen yol şerit boyalarından çıkıyor. Bizim hedefimiz silinen yol şerit boyalarından kaynaklanan trafik kazalarını en düşük seviyeye getirmektir. Türkiyede otonom araçlarını yaygınlaştırmak istiyoruz. Çünkü bu araçlar yol şeritlerini takip ederek ilerliyor. Avrupada farklı bir strateji uygulayarak, Türkiyeye otonom araçlarını getirmeyi hedefliyoruzdiye konuştu.
ABDdeki Silikon Vadisine gitmeye hak kazanan girişim ve girişimciler ise şu şekilde:
Brandface/Rasim Üner: BrandFace, özgün markalı içeriklerin üretilmesinde, marka ve tüketicilerinin beraber hareket edebileceği kreatifliği ödüllendiren bir video paylaşım platformu.
RobustDye/Cavid Bayramlı: RobustDye, nanoteknolojik altyapısı ile bütünleşmiş teknolojik bir yol şerit boyası.
Flightmax/Bilal Kubilay Keskin: Paraşütçülere daha uzun süre uçma şansı vererek kaza durumunda hayatta kalma olasılıklarını artıran bir ürün sunuyor.
Contaxer/Hasan Can Orhan: Contaxer, emlak danışmanlarının müşteri ve mülk yönetiminde karşılaştığı problemleri çözerek, daha hızlı ve geniş kapsamlı hizmet vermelerini sağlayan bir platform.
PIN/Barış Konca: Türkiyenin ilk kafeinli, fonksiyonel soğuk çayı olan PİN, insanları zinde tutan ve zihni canlandıran bir içecek.