2025 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? İşte Zam Senaryoları

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
2025 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? İşte Zam Senaryoları
#Ekonomi | Haber Merkezi
16 Eki 2024 / Çar 21:34
2 dk okuma / 1.608 Kez Okundu
| | |

Milyonlarca çalışan, 2024 asgari ücret zammı beklentisine odaklandı. Yıl sonuna yaklaşırken ekonomistlerin zam tahminleri netleşiyor. İşte yeni asgari ücret senaryoları...

ASGARİ ÜCRET ZAM BEKLENTİLERİ ŞEKİLLENİYOR
Milyonlarca çalışan, yıl sonuna yaklaştıkça asgari ücret zammına dair beklentilere odaklandı. Ekonomistler, zam oranının yıl sonu enflasyonuna göre mi yoksa hedef enflasyona göre mi yapılacağı konusunda ayrışıyor. Asgari ücret komisyonunun ilk toplantısının aralık ayında yapılması bekleniyor.

YÜZDE 30 ÜZERİNDE ZAM BEKLENTİSİ VAR
Uzmanların bir kısmı, asgari ücret zammının yüzde 30'un üzerinde olabileceğini ifade ederken, özel sektörde zam oranının yüzde 20 civarında kalacağı tahmin ediliyor. Ekonomistler, özellikle 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi olan yüzde 45'in üzerini işaret ediyor.

ENFLASYON RAKAMLARI VE MERKEZ BANKASI HEDEFLERİ
2024 için Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi yüzde 38 olarak belirlenirken, üst sınır yüzde 42 olarak açıklandı. TCMB'nin 2025 yılı için ise hedefi yüzde 14 olarak belirlenmiş durumda. Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında ise 2024 yılı enflasyon hedefi yüzde 41,5 olarak öngörülüyor.

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?
Geçtiğimiz yıl asgari ücret yüzde 49,11 oranında zam alarak 17 bin 2 TL'ye çıkmıştı. OVP'deki yüzde 41,5 zam senaryosu gerçekleşirse, yeni asgari ücretin 24 bin TL'yi aşması bekleniyor. Merkez Bankası'nın yüzde 38 hedefi doğrultusunda ise ücretin 23 bin 460 TL olması öngörülüyor. Yüzde 30 zam yapılması durumunda ise asgari ücret 22 bin 102 TL seviyesine yükselecek.

BAKAN IŞIKHAN’DAN AÇIKLAMALAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrette vatandaşın satın alma gücünü koruyacak adımların atılacağını belirtti. Işıkhan, “Geçen yıl izlediğimiz yolu bu yıl da izleyeceğiz. Vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyecek bir ücret seviyesinde olmasını arzu ediyoruz.” dedi.

Anket
GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.