Türk mobilya sektörü İnegöl’de masaya yatırıldı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Türk mobilya sektörü İnegöl’de masaya yatırıldı
#Bursa |
10 Oca 2018 / Çar 11:15
3 dk okuma / 119 Kez Okundu
| | |

İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin “Küresel Rekabette Türkiye Mobilyası” toplantısına İnegöl ev sahipliği yaptı

İstanbul mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin “Küresel Rekabette Türkiye Mobilyası” toplantısına İnegöl ev sahipliği yaptı.
İnegöl Organize Sanayi Bölgesi çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye mobilya sektörünün son 16 yıllık gelişmesi masaya yatırıldı. Açılış konuşmasını yapan İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, “Eskiden insanlar aldıkları mobilyanın İnegöl mobilyası olduğunu söylemekten çekiniyordu. Artık bu değişti. Beraber yürüyen toplumlar dünyadaki her şeyi elde ederler. Dünya bir araya gelmeye çalışıyor, ama zengin ülkeler bunu istemiyorlar. Hızlı gidiyoruz, ama sürdürülebilir başarı elde etmek için beraber yürümemiz lazım” dedi.
Ahmet Güleç konuşmasını şöyle sürdürdü:
“20 bin mikro atölyeden ekserisi KOBİ olan, 36 bin tesisle üretim yapan bir yapıyız. Bu 36 bin tesis diğer sektörlerin de itici sektörü. 1993’te 25 ve üzeri işçi çalıştıran işletme sayımız sadece 76 iken, bugün yaklaşık bin firmamız 30’un üzerinde işçi çalıştırıyor. Yere ihtiyaçlar için üretirken önce ulusal sonra uluslar arası talebe göre üretmeye başladık. Markalaşma, AR-GE ve nitelikli insan kaynağına yatırım yaptık. Direkt istihdamımız 164 bin 723 kişiyken dolaylı istihdam 500 binin üzerinde bulunuyor. mobilya sektöründe üretim rakamı 12 milyar doları aştı. Ürettiğimizin yüzde 34’ünü ihraç ediyoruz. CSIL’e göre dünyanın en büyük 13’üncü üreticisi konumundayız. Görünmeyen rakamlara baktığımızda ilk 10’a giriyoruz. Üretici ülkelere baktığımızda Çin, ABD, Almanya, İtalya, Hindistan, Polonya, Japonya gibi ülkeler başta geliyor. Çin’i dışarıda bıraktığımız vakit dünya mobilyasının yüzde 50’sini gelişmiş ülkeler üretiyor. Bu işin bürokratları ‘Emek yoğun sektörlerin dünyada geleceği yok’, ‘Artık füzeler üretiliyor, neden mobilyaya kaynak ayıralım’ diyorlar. Mobilya sektörü o kadar önemli ki ABD de, Fransa da, Kanada da, İngiltere de, Almanya da üretiyor. Bir plan hazırladığınızda mobilya sektörünü ihmal etmeyin. Herkes füze yapamaz, her şehir de her sektörü yapamaz. Bazı sektörler vardır ki insanlık için olmazsa olmazdır. Bunlardan bir tanesi de mobilyadır. Mobilya sektörünü ihmal etmememiz lazım. Mobilya sektörünün dünyada geleceği var, bunu ihmal etmeyelim. 2001’e kadar mobilya sektörü diğer sektörler gibiydi. 180 milyon dolar ihracat yapıyorduk, karşılığında da 220 milyon dolar ithalat yapıyorduk. Mobilya Türkiye’de yerel başladı, ulusala döndü, küresel rekabet ortamına taşındı.”
2001’den itibaren mobilya sektörünün dış ticaret fazlası vermeye başladığını anlatan Ahmet Güleç, "Bizden daha çok ihracatını artıran tek ülke Çin. 7,5 milyar dolarlardan bu rakamlara çıktılar. Dünyanın en büyük mobilya ihracatçısı ve üreticisiler. 2017 yılında 2 milyar 750’yi hedefledik. Pazarlarımızı çeşitlendirerek bu rakamı yakaladık. 2-3 yıldır Türkiye ortalamasının üzerindeyiz, ihracatımızı yüzde 13 artırdık. Hem saha hem pazar çalışmalarıyla gelişimimizi sürdürüyoruz. Özellikle ABD’yi, Çin’i çok önemsiyoruz. Geleceğin tüketicisi olarak Çin’i, bugünkü dünyanın en büyük müşterisi olan ABD’yi hedef pazar alıyoruz.”

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.