Türkiyede tarımsal eğitim-öğretimin 172
Türkiyede Tarımsal eğitim-öğretimin 172. yıldönümü Uludağ Üniversitesinde çeşitli faaliyetlerle kutlandı.
Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Bayrak Alanındaki Atatürk Anıtına çelenk konulmasıyla başlayan tören, Mete Cengiz Kültür Merkezinde devam etti. Açılış töreninde konuşan UÜ Rektörü Yusuf Ulcay, Tarım-gıda eğitiminin en önemli meselesinin, tarım meslek liseleri haricinde ilkokuldan ve lise mezuniyetine kadar hiçbir tarım dersi görmeyen öğrencilerin bu alanda akademik eğitime girmesi olduğunu vurguladı. Talep fazlası mezun sayısının ve ÖSYM sınav sonuçlarına göre alt sıralardaki öğrencilerin böylesine önemli bir meslek eğitimini tercih etmelerinin de problemi büyüttüğüne işaret eden Rektör Yusuf Ulcay; Ülkemizde öncelikle bir ihtiyaç analizini yaparak fakültelerimizi ve meslek yüksekokullarımızı yeniden yapılandırma ihtiyacı söz konusudur. Orta öğretimden itibaren temel bilimleri iyi kavramış, akademik yeteneği üst seviyede olan gençlerimizi ziraat fakültelerine kazandıracak bir eğitim sistemi kurgulamalıyız. Ömür boyu eğitim anlayışı ile çiftçilerimizi ve gıda üreticilerimizi güncel trendler ve gelişen teknoloji konusunda bilinçlendirmeliyiz.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı öncülüğünde üniversiteleri ve ilgili akademik meslek odalarını içine alan ziraî eğitim seferberliği tüm yurda yayılmalıdır. İleri araştırma merkezleri ve enstitülerin kurulmasının yanı sıra, akademik ve araştırma alt yapısı güçlü, uluslararası ölçekte akademik alt yapıya sahip bir üniversitemizin olması da birçok yönden avantaj sağlayacaktır dedi.
Eğitim ve öğretimde koordineli bir çalışma kültürünün ortaya koyulması gerektiğini söyleyen Rektör Ulcay, Bunları gerçekleştirdiğimizde hem ziraat ve gıda mühendisliği gelecekte çok daha itibarlı ve ihtiyaç duyulan uzmanlık alanları olacak, hem de Türkiye bu alanda da dünyada daha fazla söz sahibi olacaktır şeklinde konuştu.
Tarım dış ticareti son 40 yılda yüzde 40 artış gösterdi
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Bilgili ise konuşmasında, Tarımın dünyada vazgeçilmez bir sektör olduğunu kaydetti. Tarım sektörünün, cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar Türkiyenin ekonomik ve sosyal gelişiminde çok önemli görevler üstlendiğini belirten Dekan Uğur Bilgili, Geçen süreç içerisinde ülke nüfusumuz yaklaşık 6 katı artış göstermiştir. Türkiyedeki şehirleşme oranı yüzde 25 iken bugün bu oran tam tersi seviyelere gelmiştir. Boşalmış köyler ve terk edilmiş arazilerin önüne geçebilmek için, ziraî üretim bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Ekonomik kalkınma sürecinde tarım ile sanayii sektörü arasında sıkı bir ilişki mevcuttur. Geçmişte tarıma dayalı ekonomilere sahip olan gelişmiş ülkeler önce tarım sektörüne ağırlık vermişler ve daha sonra buradan elde ettikleri kaynaklar ile sanayileşmeye hız vermişlerdir. Son 40 yılda tarım dış ticareti küresel bazda yüzde 40 artış göstermiştir. Ülkemizde de benzer artışlar yaşanmıştır dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu da Türkiyede ziraat eğitimi kalitesinin günden güne arttığına işaret etti.
Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Lale Yıldız ise ziraat eğitiminin 172 yıllık bir süreci geride bırakarak ne kadar önemli bir bilim alanı olduğunun ortaya konulduğunu vurguladı.