Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Sadettin Akyıl, Türkiyedeki Suriyelilerin meslekî profillerini çıkardıklarını açıkladı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Sadettin Akyıl, Türkiyedeki Suriyelilerin meslekî profillerini çıkardıklarını açıkladı.
Türkiyede Emek Göçü Yönetiminin Desteklenmesi Projesi çerçevesinde Yabancı ve Suriyeli İstidamı Konusunda Kamu-Özel Sektör İstişare Toplantısı Bursada yapıldı. Toplantıda konuşan Bursa Vali Yardımcısı Abidin Ünsal, Suriyenin iç savaş sebebiyle zor bir dönem geçirdiğini söyledi. Suriyeliler için empati yapmalıyız diyen Ünsal, Milyonlarca Suriyeli sevdiklerini ve memleketlerini terk etmek zorunda kaldılar. Bu çok zor bir durum. Türkiyeye sığınan Suriyelilere devletimiz ve milletimiz kucak açtı. Dünyaya örnek olduk dedi.
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, Suriyede 2011 yılından bu yana bir iç savaşın sürdüğünü, bu süreçte 6 milyondan fazla Suriyelinin göç etmek zorunda kaldığını söyledi. Dünyadaki bütün mazlumların yanında olan Türkiyenin de yaşananlara sessiz kalmayarak 3 milyondan fazla Suriyeliye kucak açtığını kaydeden Duran, İnsani yardımlarla Suriyeli kardeşlerimizin yanında olan ülkemiz ensarlık görevini en iyi şekilde yerine getirmeye devam ediyor diye konuştu.
İlker Duran, BTSO olarak Suriyelilere yönelik yardım organizasyonları ve ücretsiz meslek edindirme kursları düzenlediklerini dile getirerek, Kayıt dışı istihdamı azaltmak adına gerçekleştirdiğimiz Gelecek İçin Kayda Değer projemizle Suriyelilere de destek olduk. Sürecin daha doğru şekilde ilerlemesine katkı sunan bu toplantının Suriyeli kardeşlerimiz ve iş dünyamız için hayırlı olmasını diliyorum dedi.
Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Sadettin Akyıl, göçün insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2003 yılında göçü düzenli hale getirmek için 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Kanunu çıkardıklarını hatırlatan Akyıl, Türkiyenin özellikle Suriyeliler konusunda başarılı bir politika izlediğini söyledi. Akyıl, Bu süreç çok iyi yönetildi. Çünkü az değil, 3 milyondan fazla kişi milletimizin hoşgörüsüne dayanarak belli yerleşimlere yönlendirildi dedi.
Suriyeden gelenlerin mülteci olarak değerlendirilemeyeceğini ifade eden Akyıl, Suriyelilere literatürde geçici koruma sağlanan yabancılar deniliyor. Bu da yeni bir tarif olarak literatüre girdi. Onlara hiçbir zaman mülteci demiyoruz. Çünkü mültecilerin hakları başkadır. Mülteci kabul ederseniz BM kapsamında kayda girecek. Bütün ülkeler kendi tanımlamalarını ayrı yapıyor ifadelerini kullandı.
Sadettin Akyıl, bakanlık olarak Suriyelilerin mesleki profillerini çıkardıklarını belirterek, Kısa, orta ve uzun vadeli politika ve eylem planlarımızı yaptık. Mümkün olduğunca herkese ulaşmamız lazım. Birçok sektörde bu verileri ortaya koyacağız. Bu araştırmanın sonuçlarına göre sertifikalı olanların sertifikalarının geçerliliğini sağlayarak akredite edeceğiz ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen oturumda, Türkiyedeki göç yönetiminin idari, yasal ve kurumsal kapsamı, Emek Göçü Yönetiminin Desteklenmesi Projesinin teferruatı ele alındı. Toplantıda SGK Bursa İl Müdürü Mustafa Yılmaz ile İşkur İl Müdürü F. Eren Türkmen de yer aldı.