Samana alternatif tritikale

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Samana alternatif tritikale
#Bursa |
06 Kas 2017 / Pzt 11:56
2 dk okuma / 184 Kez Okundu
| | |

Yenişehir Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Cengiz Levent, son yıllarda yaşanan saman sıkıntısını gidermek için çiftçiye tritikale tohumu verdiklerini belirtti

Yenişehir Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Cengiz Levent, son yıllarda yaşanan saman sıkıntısını gidermek için çiftçiye tritikale tohumu verdiklerini belirtti.
tritikale bitkisi, hakkında bilgi veren Levent Cengiz, "Bu bitki buğday çavdar melezinden geliştirilmiştir. Tritikale elde edilmesinde yapılan melezlemede ana bitki olarak buğday ve baba bitki olarak çavdar kullanılmaktadır. Buğday ile arpanın verimli ve kaliteli yetişmediği tarla koşullarında tritikale yüksek verim potansiyeline sahiptir. Tritikale tane ürünü olarak çoğunlukla hayvan beslenmesinde, bazen de hasıl olarak kaba yem üretimi ve otlatma için de yetiştirilmektedir. Tanesinin yemlik kalitesi mısır, buğday ve arpa ile eşit kalitededir. Tritikale her tür toprak koşulunda yetişmesine rağmen, özellikle kıraç koşullarda buğdaya ve arpaya göre daha verimli olmaktadır. Tritikale tarımında toprak hazırlığı buğday bitkisinde olduğu gibidir. 10-12 santimetre derinlikte yüzeysel işlenmiş bir tohum yatağı hazırlanır. Tritikale, Anadolu’nun iç bölgelerde ve Trakya’da ekim ayında, Akdeniz-Ege sahil kuşağı ile Güneydoğu Anadolu’da kasım ve aralık aylarında ekilebilir. Dekara 20 kilogram civarında tohum yeterli olmaktadır. Normal hububat mibzeri ile 5-6 santimetre derinliğe ekim yapılabilir" dedi.
tritikale tarımında en doğru gübreleme önerisi, toprak analizi sonuçlarına göre yapılabileceğini ifade eden Levent, "Genel bir gübreleme önerisi olarak dekardan 600 kilogram ve üzeri dane verimi hedeflendiğinde, kuru koşullarda 12 kilorgam/da, sulu koşullarda 14 kilogram/da saf azot yeterli olmaktadır. Özellikle saplarının daha uzun olması sebebiyle saman konusunda da avantajlıdır. Saman sıkıntısının yaşandığı son yıllarda tritikale hayvan yetiştiricileri tarafından kesinlikle denenmeli. Biz şu ana kadar 20 ton tohum dağıttık. Önümüzdeki yıllarda ekimin daha da yaygınlaşmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Tarım Kredi Kooperatifi olarak üreticinin her zaman yanında olduklarını da dile getiren Cengiz Levent, "Bizim ortaklarımız hem alırken hem de satarken kazanıyor. Çünkü alırken ucuz alıyor, satarken de yine biz piyasaların çok üstünde fiyatla alım yapıyoruz. Bunun yanı sıra Tarım Kredilere ait fabrikalarımız da üretilen ev tüketim maddelerini de yine piyasanın çok altında satmaya devam ediyoruz" şeklinde ifade etti.

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.