Prof. Dr. Şerif Barış, Bursa'nın deprem riski hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Marmara Bölgesi'nin en tehlikeli bölgelerinden biri olan Bursa'da, 7'den büyük depremler olma ihtimali yüksek. Kayapa Fayı da yeni bir tehdit olarak ortaya çıktı. Peki Bursa'da depreme karşı ne yapmalı?
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Bursa'da iş dünyasıyla buluşarak "Bursa'nın Güncel Deprem Riski" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Barış, Marmara Bölgesi'nin ve özellikle de Bursa'nın depremsel açıdan riskli bölgelerden biri olduğuna dikkat çekti. Sunumunda, Marmara Bölgesi'nde fay hatlarının mevcut olmasına rağmen uzun süredir büyük depremlerin yaşanmamasının, bu bölgelerdeki sismik boşluğu vurguladı. Ancak, bu durumun risk oluşturduğunu ve potansiyel tehlikeler barındırdığını ifade etti.
Prof. Dr. Barış, Bursa'da birçok fay hattının bulunduğunu ve bu fayların Deprem Riskini artırdığını belirtti. Özellikle 2018 Deprem Haritası'na göre belirlenen bölgelerin yüksek risk taşıdığını vurguladı.
Depremlerin tekrarlanma eğilimi olduğunu söyleyen Barış, Marmara Bölgesi'ndeki fay hatlarının belirli aralıklarla depremlere neden olduğunu ve bu durumun gelecekte de devam edeceğini ifade etti. Ayrıca, Bursa ve çevresinde kırılmamış birçok Fay Hattının bulunduğunu ve bu fayların potansiyel risk taşıdığını belirtti.
Kayapa Fayının keşfi üzerine de konuşan Prof. Dr. Barış, bu fayın Bursa'daki potansiyel tehlikeleri artırabileceğini ancak tam anlamıyla değerlendirilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı. Panik yaratmadan bilimsel verilere dayalı analizlerin yapılması gerektiğini belirtti.
Son olarak, depreme karşı hazırlıklı olmanın önemine değinen Prof. Dr. Barış, toplumsal bilincin ve önlemlerin zararları en aza indirebileceğini ifade etti. Ayrıca, toplumsal bir çaba ile deprem zararlarının azaltılabileceğini vurguladı.
'2021'DE YENİ BİR FAY BULUNDU'
Bursa ve çevresinde kırılmamış birçok fay olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Barış, "Bursa'nın içerisinde kırılmamış birçok fay var. İşte bu faylar potansiyel tehlike. İznik-Mekece fayı kırılırsa 7,2. Gemlik fayı 6,9. Bu ikisi birden kırılırsa 7,7. 2021 yılının sonlarında Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nin ortak bir projesinde yapılan çalışmasında, yeni bir fay bulundu. Yeni bir çocuğumuz oldu. Medyada da oldukça dikkat çekti. Bursa'nın yeni fayına baktığımızda Kayapa Fayı burada" dedi.