Nilüfer Belediyesinin hizmet kalitesinin vatandaşlar üzerindeki algısını anket çalışmasıyla araştıran ODTÜ Öğretim Üyesi Doç
Nilüfer Belediyesinin hizmet kalitesinin vatandaşlar üzerindeki algısını anket çalışmasıyla araştıran ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilay Yavuz, halkın memnuniyet oranını yüzde 83 olarak belirlediklerini açıkladı.
Önce insan ilkesiyle vatandaşa kaliteli hizmet sunan Nilüfer Belediyesinin uygulamaları, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından örnek alınırken, akademisyenler için de araştırma konusu oluyor. Nilüfer Belediyesinin çalışmalarını inceleyenlerden biri de Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilay Yavuz oldu. Yavuz, Vatandaşların Belediye Hizmet Kalitesi Algısı ve Yerel Katılım İlişkisi: Nilüfer Belediyesi Örnek Olay İncelemesi adını verdiği TÜBİTAK araştırma projesi kapsamında Nilüfer Belediyesi hizmetlerinin, vatandaşlara nasıl yansıdığını araştırdı. Doç. Dr. Yavuz, Nilüferin 64 mahallesinde yaptığı anket çalışmasının sonuçlarını, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çobanoğlu Salonunda düzenlenen panelde açıkladı.
Panele, Nilüfer Belediye Meclisi Üyesi Aysel Okumuş, Nilüfer Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Derya Özgök, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp ile Genel Sekreter Elvan Atay, Mahalle Komiteleri Büro Sorumluları Musa İpekten ve Suna Acar, Mahalle Komiteleri Koordinatörü Şazi Çavuşoğlu, Nilüfer Belediyesi Sivil Toplum İlişkileri Büro Sorumlusu Ali Cenk Algun katıldı. Panelin ilk oturumunda Nilüfer Belediyesi Mahalle Komiteleri ele alındı. ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayşe Ayatanın moderatörlüğünü yaptığı panelde Mahalle Komiteleri Büro Sorumlusu Musa İpekten, mahalle komitelerinin işleyişini örneklerle anlattı. Nilüfer Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Derya Özgök, mahalle komitelerinin belediye hizmetlerine katkılarını anlatırken, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp de mahalle komitelerinde yerel katılım açısından karşılaşılan problemlere işaret etti. Paneli ilgiyle takip eden çeşitli üniversitelerden akademisyenler, öğrenciler ve kent konseyleri temsilcileri, sorularına da cevap buldu.
Panelin ikinci oturumunda ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Nilay Yavuz ve Prof. Dr. Tarık Şengül Vatandaşların Belediye Hizmet Kalitesi Algısı ve Yerel Katılım İlişkisi: Nilüfer Belediyesi Örnek Olay İncelemesi araştırma projesinin sonuçlarını açıklayarak değerlendirmelerde bulundular.
Nilüfer Belediyesinin, Türkiyede yenilikçi katılım uygulamalarıyla tanındığını ve hizmet kalitesi açısından öne çıkan belediyeler arasında yer aldığını belirten Doç. Dr. Nilay Yavuz, Bu araştırmada bana ilham veren Nilüfer Belediyesi oldu. Akademik bir çalışma yaparken, tesadüfen Nilüfer Belediyesinin hizmet kalitesi açısından öncü belediyelerden olduğunu ve mahalle komiteleri girişiminden haberdar oldum. Yerel katılım yöntemlerini etkili bir şekilde kullanabildiğini öğrendim. Bir akademisyen olarak bu iki uygulama arasında nasıl bir ilişki olduğunu incelemek istedim dedi.
Hizmet kalitesinin soyut ve çok boyutlu bir kavram olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yavuz, Belediye hizmet kalitesi, vatandaşın hizmet, beklenti seviyesi ile algıladığı hizmet durumu arasındaki farkı gösteriyor. Vatandaşın memnuniyet düzeyini, hizmeti almadan önceki kalite beklenti seviyesi ile karşılaştırıyoruz. Bu ikisi arasındaki fark, bize vatandaşın belediye hizmetleriyle ilgili kalite algısını veriyor. Hizmet kalite boyutları, güvenilirlik, empati, heveslilik, yeterlilik ve fiziki özelliklerden oluşuyor şeklinde konuştu.
ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilay Yavuz, yaptığı araştırmaya göre vatandaşların, genel olarak Nilüfer Belediyesinden memnuniyet seviyesinin yüzde 83 olduğunu açıklarken, çeşitli belediye hizmetlerinden memnuniyet oranının da 5 üzerinden ortalama 4e yakın olduğunu ifade etti.