Mustafa Bozbey 30 günlük raporu açıkladı; Açıklanan borç dikkat çekti

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Mustafa Bozbey 30 günlük raporu açıkladı; Açıklanan borç dikkat çekti
#Bursa | Haber Merkezi
07 May 2024 / Sal 13:41
/ 3.496 Kez Okundu
| |

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, göreve geldikten sonra ilk 30 gün içinde yapılan çalışmaları kamuoyuyla paylaştı. Açıklamada yüklü miktarda borç yükü, Burskop ve Kart 16 gibi projelerdeki usulsüzlükler, 30 Ağustos'ta Atatürk ve 30 Ağustos kelimelerinin kısıtlanması gibi konularda bilgiler verildi. Bozbey, tasarruf ve liyakat odaklı yönetim anlayışıyla Gülümseyen Bursa için çalışacaklarını vurguladı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey göreve geldikten sonra 30 günlük çalışmaların raporunu açıklamak üzere basın açıklaması gerçekleştirdi.
Bozbey bundan sonra her ay kamuoyunun önüne çıkarak yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vereceğini belirtti.

Bozbey’in yapığı açıklamalardan satırbaşları ise şu şekilde;

Önceki dönem belediye başkanı borcun 7.1 milyar TL olduğunu söylemişti. Devir teslim töreninde vekaleten gelen Yıldırım Belediyesi başkanı borcun 20 milyar TL olduğunu söylemişti.
 %60-70’lik bir araştırmada ulaştığımız borç bilgileri tüm iştiraklerle
Bursa Büyükşehir Borcu 10 milyar 309 milyon
BUSKİ Borcu 10 milyar 132 milyon
Bağlık şirketler 4 milyar 635 milyon

Önümüzde acı ama gerçek tablo. İncelemelerimiz tamamlanmadı. Şuan 25 milyar TL’lik borç var. Borçlar milyar milyar artıyor. Bu para nerede harcandı. Metro mu yapıldı trafik sorunu mu çözüldü. Kentsel dönüşüm mü yapıldı. Bursa’nın planlama sorunu mu çözüldü. Bu paralar nereye gitti.
25 milyar TL ile 19 km metro hattı yapılabilirdi. 110 km hafif raylı sistem yapılabilirdi. 155 km metrobüs hattı yapılırdı. 2100 adet kreş yapılabilirdi. 21 bin adet sosyal konut yapılabilirdi. Keşke bu borç yatırımlar sonucunda olsaydı.
Belediyeye bağlı şirketlerin ihale ve satıl almadaki usulsüzlüklerle 5.5 milyar gibi borç yükleyen yeni stat örneği gibi T2 hattı yerine metrobüs yapılsaydı 3 milyar tasarruf edecekti. Bunların finansman maliyetlerini konuşmuyoruz bu borcun faiz yükü var.
 
Bu kötü tabloyu mazeret üretmek için açıklamıyoruz. Yapılanları kamuyu ile paylaşıp bundan sonra bu gibi hatalara kamuoyu duyarlı olmasını sağlamaktır.
Bursalıların hiç kuşkusu olmasın hizmetlerde aksama olmayacak. Aynen seçim zamanında söylediğimiz gibi çözümlerle geldik. Tasarruf yapacağız yanlış proje yapmayacağız. Projelerimizi taraflarla konuşarak katılımcı olarak yapacağız.
Nasıl yönetildiği belli olmayan eski yönetimdeki bazı kişilerin pay sahibi olduğu belirsiz kişiler tarafından fonlanan Burs veren Burskop’u incelemeye aldık. Gençlerin mağdur edilmesi doğru değil. Gençlerimizin burslarını tüm riske rağmen bursları ödedik. İncelemelerimiz devam ediyor.
Bundan sonraki süreçte yasa ve yönetmeliklere uygun gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşan bir eğitim desteği sağlayacağız.

Seçim döneminde bazı odalarımız ile anlaşmaya istinaden hiçbir denetim hiçbir kriter dikkate almayan 213 milyon TL’lik hediye çeklerini de incelemeye aldık. İhtiyaç sahipleri emin olsun bundan sonraki süreçte hak yerini bulacak. Esnaflarımız rahat olsun paralarını son kuruşuna kadar alacak. Bunun kefili Mustafa Bozbey’dir. Bizim için milletimizin parası nereye gitti onu inceleyeceğiz.

Kart 16 projesi var. İhtiyaç sahibi çok sayıda vatandaşımız olmasına rağmen gerçek ihtiyaç sahipleri olmayan kişileri tek tek incelemeye başladık. Gerçek ihtiyaç sahiplerine bu kartları vereceğiz. Dağıtılan çeklerin birçoğu gerçek ihtiyaç sahiplerine gitmediğini kamuoyu ile paylaşacağız.
Bağımsız denetçiler müfettişler ile denetleyeceğiz ve raporları kamuoyu ile paylaşacağız.

Uzun yıllardır kent yöneticiliği yapmış değerli arkadaşlarımız ile birlikte çalışacağız.
Tüm atamalarımızda tüm çalışma arkadaşlarımız işlerini layıkıyla yapmaktadır.

Sosyal medya hesaplarımızı devraldıktan sonra 30 Ağustos bayramında hiçbir vatandaşımız yorum yapmadığını gördük. İncelemeye aldık Atatürk ve 30 ağustos kelimeleri bu hesaplarda kısıtlanmış. Düşüncelerini biliyorduk ama bu kadar ileri gidebileceğini bilmiyorduk.
Kentimizi 23 Nisan’da süslemek için depolarımızı kontrol ederken bir acı tablo gördük. Depomuzda sadece 10 adet bayrak gördük ama başka bayraklarda yüzlerce bayrak gördük. Bu konuda tavizimiz yoktur gerekli işlemlerde başlatılmıştır. Bu gün bu salondaysak özgürce yaşıyorsa ulu önder Atatürk ve silah arkadaşları sayesindedir. Bundan sonra milli bayramlarımız Bursa’mızda özgürce kutlanacaktır.

Araştırmalarımız bağımsız denetçiler ile devam ediyor. Kimse merak etmesin bize güvensin biz buradayız tecrübeli ve liyakat sahibi ekibimizle bu işin üstesinden geleceğiz. Gülümseyen Bursa’mız için buradayız.

 


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.