Bursa Kent Konseyi kuruyan Nilüfer Barajında basın açıklaması gerçekleştirdi. Kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Nilüfer Barajı’nda su seviyesi yüzde 2 olarak ölçüldü.
Bursa’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Nilüfer Barajı’nın su seviyesi iklim değişikliği nedeniyle %2’lere kadar geriledi. Bursa genelindeki barajların doluluk oranı %19,47 olarak ölçüldü. Konuya ilişkin açıklama yapan Bursa Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Özge Sivrioğlu, iklim krizi kaynaklı kuraklığın canlı yaşamı ve su kaynakları üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek farkındalık çağrısında bulundu.
**Su Krizi ve Kentsel İklim Etkileri**
Sivrioğlu, Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını, iklim değişikliği ve kontrolsüz tüketim nedeniyle su kaynaklarının hızla tükendiğini belirtti. Türkiye’de kişi başına düşen su miktarının bin 313 metreküp olduğunu ve su stresinin giderek arttığını vurgulayan Sivrioğlu, su kaynaklarının tükenmesi durumunda planlı ve plansız su kesintilerinin gündeme gelebileceğini ifade etti.
**Yeşil Orman Seferberliği ve Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları Talebi**
Nilüfer Barajı’ndaki kuruma noktasına dikkat çeken Sivrioğlu, sürdürülebilir tarım, suyun geri kazanımı, sanayi tesislerinde su tüketiminin azaltılması gibi önlemlerin önemine değindi. Vahşi madencilik faaliyetlerinin sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan Sivrioğlu, Yeşil Orman Seferberliği’nin de başlatılması gerektiğini belirtti. Sivrioğlu, “Eğer su yoksa sağlık, yiyecek ve hayat da yok” diyerek kamuoyuna suyun önemi konusunda duyarlı olmaları çağrısında bulundu.
**Su Tüketiminde Alışkanlık Değişikliği**
Bireylerin su tasarrufu için tüketim alışkanlıklarını gözden geçirmesi gerektiğini ifade eden Sivrioğlu, kahve, tişört ve hamburger gibi ürünlerin üretim süreçlerinin yüksek su tüketimine yol açtığını belirtti ve daha az israf edilmesi gerektiğini söyledi.