Ülkemizde yaygın görülen guatr hastalığının, tiroit bezlerinin anormal bir şekilde genişlemesi ile meydana geldiğini kaydeden Özel Esentepe Hastanesi Dâhiliye Bölümünden Uzm
Ülkemizde yaygın görülen guatr hastalığının, tiroit bezlerinin anormal bir şekilde genişlemesi ile meydana geldiğini kaydeden Özel Esentepe Hastanesi Dâhiliye Bölümünden Uzm. Dr. Salim Çınar, iyot eksikliği, beslenme şekli, genetik yatkınlık ve bazı hastalıkların guatra sebep olabildiğini söyledi.
İnsan vücudunda bulunan tiroid bezinin nefes borusunun hemen önünde yer alan bir bez olduğunu belirten Dr. Salim Çınar, 20 gram ağırlığındaki tiroid bezinin salgıladığı hormonlar, vücuttaki birçok metabolik olayda görev alırken, tiroid bezinin iltihap ve kanser dışındaki bir sebeple büyümesine guatr denir. Özellikle ülkemizde yaygın görülen guatr hastalığı, tiroit bezlerinin anormal bir şekilde genişlemesi ile meydana geliyor. Beslenme şekli, irsi yatkınlık ve bazı hastalıklar guatra yol açabiliyor. Daha çok kadınlarda görülen guatrın en önemli sebebi ise vücuttaki iyot miktarının azalması dedi.
Boyunda şişlik görülmesi guatr işareti
Guatr hastalığında genellikle ağrılı bir sağlık meselesi olmamakla birlikte, aşırı büyüyen tiriod bezi yutkunmayı güçleştirebilir ve öksürüğe sebep olabilir. Bazı hastalarda guatr günlük hayatı etkilemez ve tiroid bezindeki şişlik dışardan bakıldığında fark edilmez. Tiroid bezi çok fazla büyürse, boyunda meydana gelen şişlik guatra işaret eder. En sık görülen belirtisi bu şişliktir. Ancak bazı durumlarda guatr belirtileri sadece baş ağrısı ya da sebepsiz kaşıntı olabilir. Kimi zaman ise hiçbir belirti göstermeyebilir. Bunların dışında kalp çarpıntısı, gözlerin şişmesi, titreme, ishal, mide bulantısı, kusma ve terleme gibi belirtileri de guatr belirtileri arasında gösterebiliriz dedi.
Hastanın kanındaki serbest T3, serbest T4 ve TSH hormonlarının ölçümünün, tiroid bezinin çalışması hakkında bilgi verdiğini aktaran Dr. Çınar, T4 ve T3 hormonlarının normal sınırın altında veya üstünde olması tiroid bezinin iyi çalışmadığını gösterir. Tiroid bezinin büyüklüğü ve nodül içerip içermediğini anlamak için tiroid ultrasonu tercih edilirken, nodülün sıcak veya soğukluğunun anlaşılması için de tiroid filmi yöntemi kullanılır. Sağlıklı ve doğru beslenmek için her tür minerali almak çok önemlidir. Bu yüzden, guatr hastalığında da sofra tuzuna eklenen iyotun yeterli miktarda alınması sayesinde önemli ölçüde engellenme sağlanabilir. Hastalığın risk faktörleri arasında yaş, cinsiyet ve sigara önem taşımaktadır. Bu yüzden sigaradan ve özellikle dumanından mümkün olduğunca uzak durmak gerekiyor. Sık sık hormon seviyelerini kontrol ettirmek ve ani değişimlerden kaçınmak da şart açıklamalarında bulundu.