Erkekler köyü mehterle terk etti, köy kadınlara kaldı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Erkekler köyü mehterle terk etti, köy kadınlara kaldı
#Bursa | İHA
28 Tem, 2024 / Paz 16:22
2 dk okuma / 13.603 Kez Okundu
| | |

Bursa'nın Kozluören Mahallesi'nde düzenlenen 523. Geleneksel Yağlı Güreş ve Kadınlar Günü Pilav Şenliği, mehter takımı eşliğinde coşkuyla kutlandı. Erkekler köyü kadınlara devretti, kadınlar ise geleneksel pilav ikramıyla eğlenceli bir gün geçirdi.

Bursa’da, geçmişi Osmanlı dönemine dayanan 721 yıllık Kozluören Mahallesi'nde, 523. Geleneksel Yağlı Güreş ve Kadınlar Günü Pilav Şenliği büyük bir coşkuyla kutlandı. Sabahın erken saatlerinde köy meydanında toplanan erkekler, camiden yapılan anonsla köydeki işlerini eşlerine devretti. Muhtar, mührünü eşine teslim ederken, kahvehaneci de tepsisini eşine vererek kolaylıklar diledi. Mehter takımı eşliğinde köyden ayrılan erkekler, köyün dışında hazırlanan yağlı güreş müsabakalarını izledi. Jandarma ekipleri, köy girişlerini tutarak erkeklerin geçişini yasakladı. Kadınlar, köyde kontrolü ele alarak çeşitli etkinliklerle günü keyifli geçirdi.

Geleneksel Kadınlar Günü ve Yağlı Güreş Etkinliği

Kadınlar, eşlerinden devraldıkları işleri sürdürürken diğerleri meydanda toplanarak doyasıya eğlendi. Gün içerisinde kahvede oyun oynayan, salıncakta sallanan kadınlar, çeşitli illerden gelen misafirlere etli bulgur pilavı ve ayran ikram etti. Akşam saatlerine kadar köye girişleri yasak olan erkekler ise köy dışında güreş müsabakalarını izleyip davetlileri ağırladı.

523 Yıllık Geleneğin Kökeni

Kozluören Mahalle Muhtarı Mehmet Çalışkan, 523 yıllık geleneğin çıkış hikayesini şu sözlerle anlattı: "Maddi imkânsızlıklar nedeniyle bir süredir yapamadığımız geleneğimizin 523'üncüsünü bu yıl yapıyoruz. Sabah saatlerinde protokolümüz ile birlikte mehter takımı eşliğinde köyden ayrıldık. Kadınlarımıza köyümüzü teslim ettik. Muhtarın eşi muhtar, bakkalın eşi bakkal, kahvehanecinin eşi kahvehaneci oldu. Eskiden atalarımız savaş zamanı erkekler yokken kadınlarımız kendi ayaklarının üzerinde dursun diye böyle bir gelenek bırakmış. Biz de bu geleneği yaşatıyoruz."

Kadınların Saltanatı

Kozluören Muhtarı Mehmet Çalışkan'ın eşi Emine Çalışkan ise, "Eşim bana mührünü teslim etti ve bugün muhtar oldum. Erkeklerimizi dışarıya yolladık, bir günlüğüne kadınlarımız saltanat sürecek. Köyümüze gelen misafirlerimizi ağırlayacağız, kendi aramızda bir eğlence organize ettik. Erkekler de köyün dışında yağlı güreş müsabakalarını seyredecek. Akşam 18.00’a kadar yoklar. Şu an gelseler de içeri alınmayacaklar, köy girişinde jandarma ekipleri bekliyor. Onlar orada giriş çıkışları kontrol ediyor" dedi.

"Bu Köyde Herkes Gül Hatundur"

Yıllardır süren geleneğin kökenini anlatan Fatma Özdaş, “Köyümüz 700 yıllık eski bir köy. Köyümüzü kuran Abdal Mehmet, savaşa giderken köyü hanımı Gül Hatun’a devretmiş. Kendisi de savaşa katılmış. Bizde burada aynı şekilde bu geleneği devam ettirmekteyiz. Eskiden savaş zamanında erkekler köyü terk ettiği zaman kendi yemeğimizi kendimiz yapmışız. Bu köyde herkes Gül Hatundur. Biz de bu hikaye üzerine geleneğimizi korumaya ve yaşatmaya devam ediyoruz” dedi.

 

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yasal Bilgilendirme
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.