Türkiye Bilişim Derneği tarafından 7ncisi düzenlenen Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayında Akıllı Platformlar: Bir Araçtan Ötesi ana teması ile gerçekleştirildi.
Türkiye Bilişim Derneği tarafından 7ncisi düzenlenen Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı tamamlandı. Akıllı Platformlar: Bir Araçtan Ötesi ana teması ile 19-21 Ekim tarihleri arasında İzmir Ticaret Odası Konferans Salonunda gerçekleştirilen kurultayda; blockchainden dijital paraya, yapay zekâdan otonom sistemlere, e-ticaretten adli bilişime kadar pek çok konu ele alındı. Geleceği tasarlamak için geleceğin ihtiyaçlarına uygun altyapı ihtiyacı, kurultayın öne çıkan başlıkları arasındaydı.
Haberleşme altyapısı en önemli parametre
Kurultayın açılışında konuşan Turkcell Hukuk ve Regülasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir, yenilikçi teknolojilerin günlük yaşamı dönüştüren çok katmanlı etkilerine dair yaptığı tespitleri ifade ederek, iletişim teknolojilerindeki gelişimin en önemli parametresinin haberleşme altyapısı olduğunu belirtti. Geleceği tasarlamak için geleceğin ihtiyaçlarına uygun altyapılar inşa etmeliyiz diyen Demir, Günümüz elektronik haberleşmesinde her geçen gün artan hız, kapasite ve düşük gecikme ihtiyaçları ancak güçlü ve yaygın fiber altyapıyla karşılanabiliyor. Ülkemizin geniş bant internet erişim altyapısı ihtiyaçlarını on yıllar boyunca karşılayabilecek olan teknoloji; binalara, evlere ve hatta odalara kadar fiberle erişim teknolojisidir. Bu nedenle, hiç zaman kaybetmeden fiber altyapı seferberliğinin başlatılmasının yanı sıra mevcut mevzuattaki altyapı kurulumlarını yavaşlatan veya engelleyen unsurların güncellemesi gerekiyor açıklamasında bulundu.
Fiber yatırımlarla dönüşüm ivme kazanacak
Konuyu bir memleket meselesi olarak gördüklerini belirten Demir, gerekli yapısal ve düzenleyici değişikliklerin bir an önce yapılması ve ilgili tüm paydaşların bir seferberlik hali içinde fiber yatırımların hızlandırılmasına odaklanılması halinde fibere dönüşümde büyük bir ivme yakalanacağını kaydetti. Konuşmasında fiber yatırımlarının 5G ve ötesi için de önemine vurgu yapan Demir, gelişmiş 5G standartlarının önümüzdeki yıl içinde tamamlanması ve böylelikle ülkemizin 4G yerine 4.5Gye geçişinde olduğu gibi 5G yerine de 5.5G olarak tanımlanan gelişmiş 5G seviyesine önümüzdeki 2-3 yıllık süreçte geçişinin beklendiğini aktardı. Demir, bu süre zarfında da halihazırda İstanbul Havalimanında olduğu gibi deneme izinleri verilmek suretiyle 5.5Gnin organize sanayi bölgeleri, teknoparklar, havalimanları ve limanlar başta olmak üzere endüstriyel alanlarda kullanımının yaygınlaşması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Düşük yörüngeli uydu teknolojilerini yakından takip ediyoruz
Uzay teknolojilerinin de haberleşme altyapısının önemli bir parçası haline gelmeye başladığını ifade eden Serhat Demir, düşük yörüngeli uydu teknolojilerini yakından takip ettiklerini ve bu konudaki Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Demir, Cep telefonları üzerinden doğrudan hizmet sunabilecek teknik imkanlara sahip olması nedeniyle sadece uydu ve genişbant internet hizmeti olarak değerlendirilemez. Bu konunun; ülkemizin veri güvenliği ve haberleşmenin gizliliği gibi pek çok boyutu var diye konuştu.