Simülasyon teorisi, içinde yaşadığımız evrenin bir yapay zeka tarafından yönetilen simülasyon olabileceğini öne sürüyor. İşte bilim insanlarının üç ana teorisi.
GERÇEKLİK Mİ, SANAL DÜNYA MI?
İçinde yaşadığımız evrenin bir simülasyon olabileceği fikri, bilim insanları ve teknoloji uzmanları arasında uzun yıllardır tartışılıyor. Simülasyon teorisi, evrenin bir yapay zeka tarafından yönetilen sanal bir gerçeklik olduğunu savunuyor. Portsmouth Üniversitesi'nden Doç. Dr. Melvin Vopson, bu konudaki üç ana teoriyi açıklıyor.
DOĞUMDAN İTİBAREN SİMÜLASYONDA MIYIZ?
İlk teoriye göre, insanlar doğumlarından itibaren simülasyona tamamen eğlence amacıyla girdiler. Gerçek dünyayı sıkıcı bulan insanlar, hayatlarını nihai VR oyunu içinde geçirmeyi tercih etmiş olabilir.
KOBAY TEORİSİ
İkinci teori, insanlığın gelişimi için bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde simülasyonda olduğumuzu savunuyor. Bu teoriye göre, simülasyon bize gerçek dünya problemlerine çözümler üretmek için bir deney alanı sunuyor.
NARNİA TEORİSİ: ZAMANA MEYDAN OKUMAK
Üçüncü teori, gerçek dünyadaki zamanın simülasyonda farklı aktığını öne sürüyor. Simülasyondaki bir yaşam süresi, gerçek dünyadaki milyarlarca yıla eşdeğer olabilir. Bu sayede insanlar, birden fazla hayat yaşayarak neredeyse ölümsüzlük deneyimleyebilir.
Elon Musk’UN BAKIŞI
Elon Musk, gerçek bir evrende yaşama ihtimalimizin milyarlarca birden düşük olduğunu belirtiyor. Musk, simülasyon teorisinin, evrenin doğasını anlamak için önemli bir yaklaşım sunduğunu savunuyor.
BİLGİSAYAR KODLARINDAN OLUŞAN BİR EVREN Mİ?
Doç. Dr. Vopson, evreni yöneten yasaların bilgisayar kodlarına benzediğini ifade ediyor. Işığın ve sesin bir hız sınırına sahip olması, bunların bir bilgisayar işlemcisi tarafından yönetiliyor olabileceğine dair ipuçları sunuyor.