Muğlanın kültürüne; tarihine, edebiyatına, folkloruna, sosyal yapısına, arkeolojisine ve mimarisine dair toplam 12 oturumda 53 bildirinin sunulduğu ve üç gün süren sempozyum vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.
Muğlanın dünü ve bugününe dair edebiyat, sosyoloji, tarih, dil ve basın, sanat tarihi ve arkeoloji alanında bildirilerin sunulduğu ve iki salonda eş zamanlı olarak yapılan oturumlara Prof. Dr. Adnan Diler, Prof. Dr. Adnan Çevik, Prof. Dr. Alaattin Karaca, Prof. Dr. Ali Osman Gündoğan, Prof. Dr. Erdoğan Keleş, Prof. Dr. Hasan Şen, Prof. Dr. Muammer Tuna, Prof. Dr. Oktay Yivli, Doç. Dr. Bekir Özer, Doç. Dr. Gökben Ayhan katıldı. Sempozyumda Muğladan ve farklı illerden 53 akademisyen bildiri sundu.
24 Şubatta yapılan genel değerlendirme toplantısıyla sona eren sempozyumda akademisyenlerimize katılım belgeleri takdim edildi. Sempozyum kitapçığında akademisyenler tarafından sunulan ve Muğlanın dünü ve bugününe ışık tutacak; Tarihi Bir Zanaatlar Mekânından Nostaljik Bir Ticaret Mekânına Dönüşüm: Muğla Arasta Çarşısı Örneği, Muğla Menteşe İlçesinde Konut Mimarisinin Gelişimi, Dönüşümü, Milas Abdülaziz Ağalar Kabristanı Mezar Taşı Metinleri, Gustave Flaubertin Muğla Seyahati, Dil ve Tarih İlişkileri Bakımından Muğla Bölgesi Ağızları, Muğla Basınında Milas Postası Gazetesi, Osman Hamdi Bey ve Muğla, Halikarnas Balıkçısının Romanlarında Bodrum ve Civarı bildirileri ile birlikte 53 bildiri yer alacak.
Cumhuriyetin 100.Yılında Dünden Bugüne Muğla Ulusal Sempozyumuna katılan, düşüncelerini, fikirlerini ortaya koyan tüm bilim insanlarına teşekkür eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğlanın Cumhuriyet tarihi için çok önemli bir şehir olduğunu ve ikinci yüzyılda da Muğlanın Atatürkün izinde onun ilkelerini ve devrimlerini yaşatacağını belirtti.