Apple’a toplu dava açıldı! İşte nedeni

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Apple’a toplu dava açıldı! İşte nedeni
#Bilim ve Teknoloji | Haber Merkezi
03 Mar 2024 / Paz 19:31
/ 693 Kez Okundu
| |

Apple, Steve Jobs’un 2011 yılında tanıttığı iCloud sebebiyle toplu dava edildi. İşte davanın sebebi ve detayları!

Apple, geride bıraktığımız 2-3 yıl içerisinde birkaç toplu davaya maruz kalmıştı. Hatta bu davaları kaybedip müşterilerine toplamda 1 milyar dolar ceza ödemişti. Daha önce iPhone sebebiyle dava edilen şirket, şimdi de iCloud sebebiyle dava edildi.

iCloud tanıtıldığı sırada 5 GB ücretsiz alanın yetersiz olması sebebiyle Apple, dava edildi

Teknoloji devi Apple, iCloud hizmetinin fiyatlarını şişirerek karlılığını artırmakla suçlanıyor. Davada Apple’ın sadece iCloud’un cihaz yedeklemelerini ve diğer depolama ihtiyaçlarını yönetmesine izin vererek rekabet alanını manipüle ettiğini iddia ediyor.

Apple kullanıcılarına 5 GB ücretsiz iCloud depolama alanı sunuyor ancak çoğu kullanıcı bu alanın depolama ihtiyaçlarını karşılamadığını düşünüyor ve ek bir iCloud depolama planı satın alıyor. iCloud’un ücretsiz seviyesinin Steve Jobs tarafından WWDC 2011’de tanıtılmasından bu yana 5 GB olarak kaldığı ve değişmediği biliniyor.

Söz konusu davanın önemli bir kısmı, iPhone kullanıcılarının tam cihaz yedeklemeleri için yalnızca bir seçeneğe sahip olmaları ve bu seçeneğin Apple’ın kendi iCloud hizmeti olması üzerinde yoğunlaşıyor.

iCloud’un ücretsiz olarak sadece 5 GB sunması da davanın odak noktalarından biri. Apple, mobil cihaz sahiplerinden belirli dosya türlerini (özellikle, cihaz ayarları ve uygulamalar ile ilgili veriler) yedeklemek için iCloud’u kullanmalarını istiyor. Diğer dosya türleri için ise (örneğin, fotoğraflar ve videolar) Apple mobil cihaz sahipleri diğer bulut tabanlı depolama sağlayıcıları arasından seçim yapabiliyorlar.

Davada Apple’ın rakip bulut platformlarının iCloud’a etkin bir şekilde rekabet edebilecek tam hizmet bulut çözümü sunmasını engellediği belirtiliyor. Apple’ın ücretsiz iCloud depolama alanını 5GB ile sınırlıyor. Çoğu kişi de cihazlarını yedeklemek için daha fazla depolama alanı satın almak zorunda kalıyor. Apple’ın kısıtlamaları bu seçeneği ortadan kaldırıyor ve bu da Apple cihaz sahiplerini iCloud’u bulut depolama için kullanmaya zorluyor.

Apple’ın iCloud hizmeti ve fiyatlandırma politikalarıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Hagens Berman avukatlık firması tarafından temsil edilen baş davacı, Apple’a karşı bir dizi farklı sınıf davasının da arkasındaki aynı hukuk firması. iCloud depolama satın alan ve dava sürecine katılmak isteyen kişiler, Hagens Berman web sitesindeki bir formu doldurarak bu sürece katılabilirler.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.