#Yerel |
21 Ağu 2017 / Pzt 22:18
Denizlide aralarında eski Denizli Garnizon ve 11
Denizlide aralarında eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır ve 44ü tutuklu eski komutan ile 64 sanığın yargılandığı FETÖ davasında Genelkurmay Başkanlığından talep edilen bilirkişi raporu okundu.
Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde, eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakırın da aralarında bulunduğu 44ü tutuklu 64 sanığın yargılandığı davanın 5inci duruşması görüldü. Davaya sanıklar ve avukatları katıldı. Karar öncesi duruşmada, daha önce Genelkurmay Başkanlığından talep edilen bilirkişi raporu okundu. Raporda, darbe girişimi gecesinde eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Özbakır ile ilgili çıkan bölümler dikkat çekti. Mahkeme heyeti tarafından okunan raporda, tutuklu bulunan eski komutan Özbakırın, üst komutanlarına ve karargah personeli gerçek niyetini sakladığı belirtildi. Mesajlarının evrak kırpma makinesinde imha edildiği belirtilen raporda, 12 Temmuz 2016da saat 22.30 civarında karargah içindeki kamelyada, tugay komutan yardımcısı ve kurmay başkanı ile yapılan toplantıda cep telefonlarının ayrı bir yerde muhafaza edilmesi çok sık görülen bir davranış değildir ifadelerine yer verildi.
Tutuklu sanık Özbakırın, Denizli 11. Komando Tugay Komutanlığının yapacağı eğitim ve intikal faaliyetinin, Ege Ordu Komutanlığının eğitim takviminde yer almadığı belirtilen raporda, planlanan motorlu intikal faaliyetinin izah edilemeyecek şekilde 15 Temmuza alındığı bildirildi.
Verilen emirlerin eğitim ve intikal faaliyetiyle ilgili olmadığı belirtilen raporda, askeri mevzuat ve teamül ile kanunlara uygun olmadığı bildirildi. Raporda, Özbakır hakkında şu ifadelere yer verildi:
Ülke genelindeki yoğun olayların yaşandığı bir zamanda eğitim faaliyeti için birlikten çıkıldığı, üst komutanlığa bilgi verilmemesi, konvoy emniyetiyle ilgili mülki makamlar ve kolluk kuvvetleriyle koordine edilmemesi, konvoy emniyet mesajının çekilmemesi, izah edilemeyecek miktarda mühimmat alınması, mülki amirin talebi olmadan havaalanının emniyetini almak için gidildiğinin ifade edilmesi, üst komutanlık bilgisi ve müsaadesi olmadan silahlı ve teçhizatlı birliklerin kışla dışına çıkarılması, üç günlük kumanya alınması emri veren kişilerin başka bir maksadının olduğu görülmüştür. Genelkurmaydan gönderilen sıkıyönetim direktifinin kurmay başkanı tarafından kendisine verildiği, ayrıca gece boyunca gelen mesajların bir kısmını yanında bulunanlarla paylaşmadığı ve evrak kırpma makinesinde imha ettiği anlaşılmıştır.
Daha sonra mahkeme heyeti, 5inci duruşmanın ara kararını verdi. Mahkeme heyeti, Hüseyin Öğüt, Fatih Akın Arslan, Celil Basıkan, Ertuğrul Yavaşça hakkında darbeyi engelleyemeye yönelik çabalarından dolayı tahliye kararı verdi. Dava 17 Kasıma ertelendi.
Öte yandan duruşma devam ederken, İzmirden katılan sanık avukatlarından Aydoğan Y., söz aldığı sırada fenalaştı. Avukat ambulansla Denizli Servergazi Devlet Hastanesine kaldırıldı. Avukatın durumunun iyi olduğu belirtildi.
Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya, TBMM ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek ve FETÖye üye olmak suçlarından açılan davada, 44ü tutuklu 64 sanık hakkında Türk Ceza ve Terörle Mücadele kanunları çerçevesinde üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 15 yıla hapis cezası isteniyor.