#Spor |
14 Ağu 2017 / Pzt 10:32
Ege Üniversitesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Bengisu Avcı, Manş Denizini geçen en genç Türk kadın yüzücü olmak için kulaç atacak
Ege Üniversitesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Bengisu Avcı, Manş Denizini geçen en genç Türk kadın yüzücü olmak için kulaç atacak.
6 yaşında Ege Üniversitesinde yüzme sporu ile tanışan ve Spor Bilimleri Fakültesi öğretim görevlileri Okt. Dr. Akın Ongun ve Okt. Dr. Armağan Ongun tarafından keşfedilen Ege Üniversitesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Bengisu Avcı, bireysel ve milli sporcu olarak derecelerle taçlandırdığı sportif yaşamına bir de Manş Denizini geçen en genç Türk kadın yüzücü unvanını eklemeye hazırlanıyor. Hava şartları ve akıntıya bağlı olarak ağustos ayı sonunda Manş Denizini geçmeyi planlayan Avcının hedefleri bununla da sınırlı değil. Avcı, başarılı olması halinde sponsor desteği ile aralarında Kuzey Denizi, Amerika ve Cebeli Tarık Boğazının da bulunduğu 7 okyanus parkurunu tamamlamak istiyor.
Çılgın Türk
Bugüne kadar aralarında Macaristan ve İstanbulda yapılan Ligue Europeenne de Natation (LEN Cup), Avrupa Gençler Açıksu Yüzme Şampiyonası, Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Şampiyonası, KoçFest gibi pek çok yarışa katılan ve dereceler kazanan Bengisu Avcı, Erasmus değişim programı ile gittiği Litvanyada düzenlenen 3 saatlik yüzme yarışında Türkiyeyi temsil etti ve üç yıl milli yüzücü olarak kulaç attı. 2016 yılında, Capri Adasından Napoliye uzanan 34 kilometrelik Maratona Del Golfo Capri-Napoli parkurunu tamamlayan ilk Türk kadın takımı Çılgın Türkler içinde yer alan Bengisu Avcı, bu maratonda, kendisi de Manş Denizini geçen Türklerden biri olan Kamil Resa Alsaran ile çalışmasının Manş Denizini geçme fikrini doğurduğunu söyledi.
14 derece sıcaklıkta, bulanık suda, 10 saatte 36 kilometre
Ağustos ayının sonunda İngiltereden Fransaya doğru yaklaşık 10 saatte, 14-17 derece su sıcaklığında, 36 kilometre kat edecek olan Bengisu Avcı, karadaki fonksiyonel antrenmanlarını İzmirde Portatleticoda, deniz antrenmanlarını ise antrenörü Mert Onaran ile birlikte Çeşme ve Seferihisar Dalış Kulübünde sürdürüyor. Tüm çalışmalarında kano ya da tekne ile yanında ya da iskelede bir kişiye ihtiyaç duyduğunu belirten Avcıya Manşı geçerken tekne ile bir hakem, mentörü Kamil Resa Alsaran ile annesi Meserret Avcı eşlik edecek. 10 saat boyunca tekneye dokunması yasak olan Avcı, jel gıdalar, izotonik, muz ve bal gibi doğal besinlerle beklenecek.
Sponsor desteğine ihtiyacı var
Manş Denizini 1979 yılında, 15 saat 47 dakikada yüzen ilk Türk kadın yüzücü Nesrin Olgun Arslanın ardından aynı parkuru tamamlayan en genç Türk kadın yüzücü olmaya hazırlanan Avcının tek eksiği sponsor desteği. Sporu hobi olarak görmediğini ve hayatı boyunca spor yapabilmek için Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümünü tercih ettiğini belirten Avcı, Ben, mesleğimi sorduklarında, sporcuyum diye cevap verebilmeliyim. O nedenle mümkün olduğu kadar aktif spor hayatımın sürmesini istiyorum. Ancak bireysel spor yapanlar için destek bulmak çok zor. Sadece Manş hedefim için açık suda antrenman yapmam gerek, ulaşım sorunu oluyor. İngiltereye gidiş-geliş, konaklama, hakem kiralama gibi masraflarımın karşılanması bile şu süreçte beni çok rahatlatırdı. Şu an ailem masraflarımı karşılayabiliyor. İlerleyen zamanda ise ancak sponsor desteği alabilirsem 7 okyanus parkurunu tamamlayabilirim açıklamasında bulundu.